PDF
Stel PDF samen

Poli kindercardiologie

Informatie voor ouders

Kindergeneeskunde

 

Waarom naar de poli kindercardiologie?

U bent met uw kind bij de kinderarts geweest in verband met een hartgeruis, vermoeden op een ritmestoornis of erfelijke (hart)afwijkingen in de familie. De kinderarts heeft voorgesteld om uw kind door de kindercardioloog te laten onderzoeken. Daarom heeft u met uw kind een afspraak gekregen op de poli kindercardiologie.

Het spreekuur is 1 x per maand op donderdag op de poli van de kinderarts. U kunt zich melden bij de balie (route 2E). De kindercardioloog doet dit spreekuur samen met een kinderarts.

Wat gaat er gebeuren

Hartfilmpje
Eerst wordt een hartfilmpje (elektrocardiogram of ECG) gemaakt. Soms is dit al bij een eerder polibezoek gedaan. Het hartfilmpje maken gebeurt op de poli cardiologie.

Bij een hartfilmpje worden de elektrische stromen van het hart gemeten en op papier gezet. Uw kind krijgt 6 plakkers op de borst en plakkers op de armen en benen. Deze zijn met draden verbonden met een apparaat dat de elektrische stromen ontvangt. Door het maken van een hartfilmpje krijgt de arts informatie over de werking van het hart. Het onderzoek doet geen pijn. Uw kind moet ongeveer 30 seconden stil blijven liggen.

De polikliniekassistente
De assistente ontvangt jullie op de poli kindercardiologie. Ze meet de lengte en gewicht van uw kind.

Kort vraaggesprek
Hierna stellen de artsen een aantal vragen. Ze krijgen zo een algemene indruk van de gezondheid van uw kind. Ook vragen ze naar aangeboren afwijkingen in de familie.

Lichamelijk onderzoek
De arts:

  • beoordeelt de voedingstoestand van uw kind;
  • luistert naar het hart;
  • meet de bloeddruk;
  • voelt naar het kloppen van de slagaders aan polsen en liezen of voeten.

Echo van het hart
De kindercardioloog maakt een echo van het hartje van uw kind. Bij deze echo worden het hart, de hartkleppen en de grote bloedvaten via (niet hoorbaar) ultrageluid zichtbaar gemaakt. Zo ontstaat een beeld op het beeldscherm.

Door met een echo op verschillende manieren naar het hart te kijken kun je hartafwijkingen zien. Ook kan de arts de hartfunctie beoordelen. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt bij het maken van een echo van een ongeboren baby.

Uw kind ligt op de onderzoeksbank en krijgt 3 plakkers op de borst geplakt.

Vóór het onderzoek begint brengt de arts warme gel aan op de huid van uw kind of op het apparaat. Hierna gaat hij met een soort microfoontje over de borstkas. Dit doet geen pijn. Bij al deze onderzoeken mag u natuurlijk dicht bij uw kind blijven.

Hoe lang duurt het?

Het totale bezoek duurt ongeveer 1 uur. Soms loopt een onderzoek uit waardoor u moet wachten voordat u aan de beurt bent. Wij vragen hiervoor u begrip.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is fijn als uw kind zo stil mogelijk blijft liggen. Neem bij zuigelingen en jonge kinderen iets te drinken / eten en een speeltje mee voor eventuele afleiding. Vaak zijn kinderen tijdens het drinken rustig en dit helpt om het onderzoek goed te laten verlopen. Tijdens het onderzoek wordt een filmpje op dvd aangezet voor jonge kinderen. U mag natuurlijk ook zelf een dvd meenemen.

Soms zijn kinderen zo onrustig dat het onderzoek niet lukt en een nieuwe afspraak gemaakt moet worden. Uw uitleg vooraf over wat er gaat gebeuren kan dit soms voorkomen.

Neem vooraf contact op met de poli kindergeneeskunde als:

  • u denkt dat uw kind niet stil blijft liggen bij het onderzoek;.
  • als uw kind heel verkouden of ziek is. Hierdoor kan het maken van de echo moeilijk zijn.

Het kan dan beter zijn om het onderzoek uit te stellen.

De uitslag

Direct na de onderzoeken bespreekt de arts met u de uitslag. Ook krijgt u advies over eventuele verdere behandeling.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli kindergeneeskunde. Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.

Poli kindergeneeskunde:
0495 - 57 22 50

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen