PDF
Stel PDF samen

Poli kindercardiologie

Informatie voor kinderen

Kindergeneeskunde

 

Waarom naar de poli kindercardiologie?

Je bent bij de kinderarts geweest. Die wil graag meer informatie over wat er met je aan de hand is. De kinderarts vraagt daarom of de kindercardioloog je hart wilt onderzoeken.

Een kindercardioloog is een dokter die alles weet van het hart. Deze dokter kan je hart onderzoeken en kijken of er misschien iets aan de hand is. Je ouders / verzorgers gaan met je mee naar de poli kindercardiologie.

Als je naar de poli kindercardiologie komt zie je een kinderarts samen met een kindercardioloog.

Wat gaat er gebeuren?

Hartfilmpje
Eerst wordt een hartfilmpje gemaakt. Het onderzoek gebeurt op de poli cardiologie. Soms is dit filmpje al bij een eerdere afspraak bij een dokter gemaakt. Door het hartfilmpje van je hart te bekijken weet de dokter meer over hoe je hart werkt en of er iets aan de hand is.

Je krijgt 6 plakkers op de borst en een aantal plakkers op je armen en benen. Dit doet geen pijn. Even stilliggen… klaar.

kindercardiologie-kind.jpg

Onderzoek door de assistente van de dokter
De assistente van de dokter ontvangt je op de poli kindercardiologie. Ze meet eerst hoe lang je bent en hoeveel je weegt. Dan brengt ze jou en je ouders naar de spreekkamer van de dokters.

Vragen
De dokters beginnen met dingen te vragen aan jou en je ouders. Ze willen weten hoe jij je voelt en of je ergens last van hebt.

Lichamelijk onderzoek
De dokters luisteren naar je hart. Ze meten je bloeddruk op met een strakke band om je arm. Ook luisteren ze naar het kloppen van je hart en voelen je hartslag via een bloedvat aan je polsen, liezen of voeten.

Echo
De echo van je hart wordt gemaakt door de kinderarts op de poli kindergeneeskunde. Je ouders blijven de hele tijd bij je. Je mag op je rug op de onderzoeksbank gaan liggen. Er worden 3 plakkers op jouw borst geplakt. Vóór het onderzoek begint smeert de dokter een warme gel op je huid of op het apparaat waarmee hij over je borst gaat. Daarna beweegt de dokter een soort microfoontje over je borstkas. Dit doet geen pijn. De dokter kijkt dan op verschillende manieren naar je hart. Hij kan op een computerscherm kijken hoe je hart precies klopt.

Als je het leuk vindt kun je tijdens het onderzoek een dvd kijken, heb je een favoriete dvd thuis, neem hem gerust mee!

kindercardiologie-kind2.jpg

Hoelang duurt het?

Het totale bezoek aan de poli kindercardiologie duurt ongeveer 1 uur. Soms moeten jullie even wachten voordat je aan de beurt bent. Soms duurt het allemaal wat langer en hebben we iets meer tijd nodig.

Hoe kun je jezelf voorbereiden?

Tijdens de onderzoeken moet je proberen zo stil mogelijk te blijven liggen. Dit kun je thuis al oefenen. Voor wat afleiding en steun mag je een knuffel, een speeltje of een dvd meenemen.

De uitslag

Direct na de echo vertelt de dokter de uitslag van alle onderzoeken. Ook krijgen jullie dan te horen wat er verder gaat gebeuren.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Bespreek je vragen eerst met je ouders / verzorgers. Als zij het niet weten kunnen ze bellen met de assistente van de poli kindergeneeskunde. Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.

Poli kindergeneeskunde:
0495 – 57 22 50

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen