Met infuustherapie naar huis
Kindergeneeskunde
Uw kind is al een aantal dagen opgenomen op de afdeling VMK. Uit (bloed)onderzoeken is gebleken dat uw kind langere tijd moet worden behandeld met antibiotica via het infuus. U hoort van de arts hoe lang uw kind het antibioticum via het infuus of centrale lijn moet krijgen.
Nu de acute fase voorbij is en er geen complicaties zijn, mag uw kind binnenkort naar huis om thuis de antibioticakuur verder af te maken. Als de kinderarts toestemming geeft en er is met u overlegd, kunnen de kinderarts en de kinderverpleegkundige(n) het proces in gang zetten voor het aanvragen van de thuisbehandeling. Deze antibiotica wordt gegeven door de (kinder)thuiszorg. Hierbij wordt de transferverpleegkundige en de politheek ingeschakeld voor het leveren van de juiste antibiotica en de daarbij benodigde materialen. Ook wordt een thuiszorginstantie ingeschakeld door de transferverpleegkundige.
In deze folder vindt u informatie over het ontslag en krijgt u enkele tips en handreikingen voor de periode thuis. Indien u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige.
De (kinder)thuiszorgorganisatie
De (kinder)thuiszorgorganisatie is een wijkteam bestaande uit (kinder)verpleegkundigen. Zij hebben de kennis en kunde om deze specialistische zorg op verantwoorde wijze uit te voeren. Zij nemen letterlijk de antibiotica zorg van het ziekenhuis over. Zij zijn in de thuissituatie jullie aanspreekpunt, zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar.
De thuiszorgorganisatie zal met u een intakegesprek inplannen, het kan zijn dat de intakegesprek op de afdeling plaatsvindt. Mogelijk verschilt de wijze van toedienen met de behandeling in het ziekenhuis. Soms wordt een infuuspomp gebruikt, een andere keer wordt de antibiotica rechtstreeks met de hand gegeven, zoals in het ziekenhuis. De toediening kan in 30 minuten inlopen of continu over 24 uur. Dit hangt af van het antibioticum. De thuiszorg komt in de meeste gevallen 1 of 2 keer (of 3 keer) per dag langs. Uw kind blijft onder verantwoordelijkheid van de kinderarts in het ziekenhuis. Indien er bijzonderheden zijn, dan zal de thuiszorg contact opnemen met de kinderarts.
Bewaren van de infusen
De politheek geeft u instructies mee hoe u de infusen moet bewaren. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt vanwege de houdbaarheid van het medicijn.
Heeft u vragen over het geneesmiddel of het bewaren en de levering daarvan? Neem dan contact op met de apotheek van het ziekenhuis. De apotheek is geopend van maandag t/m zaterdag van 08:00 - 18:00 uur en bereikbaar op 0495 - 57 24 70.
Nieuw infuus
Er bestaat een kans dat uw kind tijdens de antibioticakuur een nieuw infuus nodig heeft omdat deze niet goed meer zit of niet meer doorspuit. Hiervoor moeten u met uw kind terug naar het ziekenhuis. Het is daarom van belang dat u tijdens de behandeling vervoer beschikbaar heeft. Uw kind staat onder behandeling van SJG Weert. Mocht een nieuw infuus nodig zijn dan zal dit worden ingebracht op de kinderafdeling door de kinderarts.
De (kinder)verpleegkundige van de thuiszorg kan het ‘oude infuus’ wel verwijderen. Mocht u twijfelen of het infuus nog goed zit? Neem dan eerst contact op met de thuiszorgorganisatie. De verpleegkundige komt dan bij u thuis om te beoordelen of het infuus nog goed zit en neemt, indien nodig, contact op met het ziekenhuis voor het plaatsen van een nieuw infuus.
Aandachtspunten voor thuis
U neemt contact op met de thuiszorg verpleegkundige indien:
- U bij het beoordelen van de insteekplaats van het infuus roodheid, zwelling of pijn waarneemt;
- Uw kind koorts (> 38,0 °C) of juist een lage temperatuur (< 36,5 °C) krijgt;
- Uw kind ander gedrag laat zien wat u niet gewend bent zoals ontroostbaar huilen of lusteloosheid;
- Uw kind een bleke of grauwe huidskleur heeft;
- Uw kind minder goed drinkt dan voorheen;
- Uw kind spuugt;
- Uw kind snel of kreunend ademhaalt waarbij de neusvleugels bewegen;
- Uw kind heeft rode uitslag of pukkeltjes over het hele lichaam;
Overige aandachtspunten
- Tijdens het aan en uitkleden is het belangrijk om dit voorzichtig te doen. Het infuus kan gemakkelijk verschuiven ondanks dat het vastgeplakt zit;
- Indien het infuus toch uitvalt is het mogelijk dat de insteekopening na lekt met bloed. Duw op de insteekopening voorzichtig een gaasje en houd dit een aantal minuten vast, het bloeden zal dan vanzelf stoppen;
- Douchen en baden heeft niet de voorkeur om zo het infuus langer te behouden
Vaak voorkomende ongevaarlijke verschijnselen die zich kunnen voordoen bij gebruik van antibiotica:
- dunne ontlasting, waardoor de billen geïrriteerd kunnen raken;
- de urine kan een sterke geur hebben
Bij vragen kunt u terecht bij de verpleegkundige van de thuiszorg. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en nemen indien nodig contact op met de kinderarts of kinderverpleegkundige van SJG Weert.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u ze stellen aan de verpleegkundige op de afdeling.
Vrouw–moeder–kind centrum (VMK):
0495 - 57 21 23