PDF
Stel PDF samen

Turbuhaler

Astmapoli voor kinderen

 

De poederinhalator

De arts heeft je een medicijn voorgeschreven in verband met problemen van de luchtwegen. Dit medicijn bestaat uit een zeer fijn poeder, dat geïnhaleerd (= ingeademd) moet worden. Om ervoor te zorgen dat het middel zo goed mogelijk werkt, is het belangrijk dat je de onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt. De werkzame stof in het medicijn moet namelijk zover mogelijk in de luchtwegen kunnen doordringen. De kinderlongverpleegkundige zal de instructies stapsgewijs met jou en je ouders doornemen.

Voorbereiding

 1. Draai de beschermkap van de Turbuhaler.
 2. Houd de Turbuhaler rechtop met de gekleurde draaigreep naar beneden.
 3. Draai de geribbelde draaigreep rechtsom totdat hij niet verder kan. Draai vervolgens terug tot je een klik hoort.

De Turbuhaler is nu klaar voor gebruik

Inhalatietechniek

 1. Neem de juiste houding aan, dat wil zeggen: staan of zitten met een rechte rug en het hoofd daarbij iets achterover houden.
 2. Houd de Turbuhaler horizontaal.
 3. Adem volledig en rustig uit. Doe dit voor je de inhalator in de mond neemt, omdat je anders het medicijn wegblaast en/of bevochtigt.
 4. Neem het mondstuk in de mond en omsluit het met de tanden en lippen.
 5. Adem nu direct krachtig en zo diep mogelijk in.
 6. Vervolgens de Turbuhaler uit de mond nemen en de adem 5 tellen vasthouden.
 7. Daarna rustig uitademen (niet door het mondstuk).
 8. Als je Pulmicort of Symbycort gebruikt: na gebruik je mond spoelen met water, waarbij je de eerste slok uitspuugt en de tweede doorslikt.
 9. Draai de beschermkap weer op de Turbuhaler.

De hoeveelheid geneesmiddel in de Turbuhaler

Vlak onder het mondstuk bevindt zich een klein venster. Wanneer achter dit venster aan de bovenkant een rode streep verschijnt, bevat de Turbuhaler nog ongeveer 20 inhalaties. Als de rode streep de onderkant van het venster bereikt moet de Turbuhaler vervangen worden. Bij Symbycort is er een telmechanisme dat aftelt naar nul.

Belangrijk

Schoonmaken
Het is belangrijk dat je de Turbuhaler elke week schoonmaakt. Dit doe je door de Turbuhaler met een schoon droog doekje of een tissue af te vegen.

Let op! Zolang de witte beschermkap op de Turbuhaler zit is hij waterdicht. Als de witte beschermkap van de Turbuhaler verwijderd is, niet met water aan de Turbuhaler komen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli kindergeneeskunde. Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.

Poli kindergeneeskunde:
0495 - 57 22 50

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

 • Dit voel ik, wat is het?
 • Wat kunnen we er aan doen?
 • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen