PDF
Stel PDF samen

Kortwerkende luchtwegverwijder

Afbouwschema

Kindergeneeskunde

In verband met benauwdheidsklachten gebruikt uw kind een kortwerkende luchtwegverwijder. In overleg met de kinderarts is afgesproken dat uw kind het gebruik hiervan gaat afbouwen. In deze folder vindt u informatie over hoe u dat het beste kunt doen.

Kortwerkende luchtwegverwijders zoals Salbutamol, Ventolin, Airomir en Bricanyl (ook wel blauwe puf genoemd) zorgen ervoor dat de luchtwegen wijder worden. Hierdoor kan uw kind beter ademhalen. Een luchtwegverwijder is vooral bedoeld om te gebruiken als uw kind het benauwd heeft.

Het medicijn werkt snel, binnen 5 - 10 minuten. De werking ervan houdt 3 - 4 uur aan. Mogelijke bijwerkingen van het medicijn zijn trillen van de handen en een gevoel van onrust.

Afbouwschema

In overleg met de kinderarts is afgesproken dat uw kind het gebruik van de luchtwegverwijder mag afbouwen. Voor het afbouwen kunt u het volgende schema gebruiken.

kortwerkendeluchtwegverwijder.jpg

Als de benauwdheidsklachten na dag 5 verdwenen zijn, mag u stoppen met de medicatie.

Na het afbouwen

Na het afbouwen hoeft u de luchtwegverwijder alleen nog te gebruiken als de klachten van benauwdheid weer toenemen. Wees hierbij alert op lichaamssignalen (zoals hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepen) en uitlokkende prikkels (zoals stof, pollen, kou, rook en inspanning).

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli kindergeneeskunde. Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.

Poli kindergeneeskunde:
0495 - 57 22 50

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen