PDF
Stel PDF samen

AeroChamber

Informatie voor ouders

Astmapoli voor kinderen

 

De dosis-aërosol

Uw kind heeft luchtwegproblemen en daarom heeft de arts het medicijn dosis-aërosol voorgeschreven. Dit is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Met een druk op de knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd. Er wordt altijd eenzelfde hoeveelheid medicijn naar buiten gespoten, per spray dus 1 dosis.

Speciaal kinderen is er een hulpmiddel om de spray gemakkelijker te gebruiken. Dit is een AeroChamber. Dit is een voorzetkamer met mondstuk of een masker. Het masker wordt gebruikt voor jonge kinderen.

Om het medicijn zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk de gebruiksaanwijzing hieronder goed te volgen. De werkzame stof in het spuitbusje moet namelijk zover mogelijk in de luchtwegen kunnen doordringen.

De kinderverpleegkundige neemt het juiste gebruik stap voor stap met u en uw kind door.

AeroChamber.jpg

Om te beginnen

Als uw kind de AeroChamber voor het eerst gebruikt is het belangrijk om deze vooraf schoon te maken. De uitleg hierover leest u verderop in de folder (zie schoonmaken).

Hoe gebruikt u de dosis-aërosol?

 1. Verwijder het afsluitdopje.
 2. Schud het spuitbusje minimaal 5 x krachtig op en neer.
 3. Houd het spuitbusje tussen duim en wijsvinger met het mondstuk naar beneden.
 4. Plaats het spuitbusje in de AeroChamber. Het spuitbusje wijst naar boven.

AeroChamber2.jpg

Het inhaleren

 1. Laat uw kind zitten of staan met een rechte rug en met het hoofd iets achterover. Als dit lastig is, kunt u uw kind ook op schoot nemen met één arm om hem/haar heen. Houd ook hierbij het hoofd iets achterover.
 2. Houd de AeroChamber horizontaal (zie tekening hierboven).
 3. A: Plaats het gezichtsmasker over de mond en neus van uw kind. Zorg er voor dat het masker goed aansluit.
  Of
  B: Laat het kind het mondstuk van de Aero-Chamber in de mond nemen. Let erop dat de lippen en tanden het mondstuk goed omsluiten.
 4. Druk 1 x op het spuitbusje zodat een dosis wordt verstoven.
 5. Laat het kind 10 x rustig in- en uitademen door de AeroChamber, zonder het masker weg te nemen of het mondstuk uit de mond te nemen.
 6. Daarna kunt u de AeroChamber van het gezicht halen of het mondstuk uit de mond nemen.
 7. Wanneer er meerdere keren geïnhaleerd moet worden (zogenaamde 'pufjes'), moet u het spuitbusje steeds opnieuw schudden. Daarna begint u weer opnieuw vanaf punt 1 van het inhaleren. Er mag maximaal 1 pufje tegelijk via de AeroChamber worden toegediend.
 8. Laat uw kind na het inhaleren iets drinken of eten.
 9. Haal het spuitbusje uit de AeroChamber en plaats het afsluitdopje weer op het spuitbusje.

Schoonmaken

De AeroChamber wordt dagelijks gebruikt en daarom is het belangrijk deze regelmatig goed schoon te maken. Hieronder zie je de instructies voor het schoonmaken van de voorzetkamer.

Let op!

De nieuwe antistatische AeroChambers zien er enigszins mat uit. De samenstelling van het plastic is zo gekozen, dat de AeroChamber antistatisch is.

 • Verwijder het achterstuk. U kunt het voorstuk loskoppelen door de voorzetkamer te draaien, zoals boven weergegeven.
 • Laat de delen 15 minuten weken in een milde oplossing van vloeibaar afwasmiddel en schoon, lauwwarm water. Beweeg ze voorzichtig heen en weer.
 • Spoel de delen met schoon water af. Of plaats de delen in het bovenste rek van een vaatwasser. Controleer of het product stevig rechtop staat, zoals afgebeeld.
 • Gebruik het normale programma of een programma bij lage temperatuur. Maak geen gebruik van een eventueel extra droogprogramma. Verwijder het product uit de vaatwasser nadat de reiniging is voltooid. De AeroChamber mag niet gekookt of gesteriliseerd worden.
 • Rechtop laten drogen aan de lucht. Niet droogwrijven. Zorg ervoor dat de onderdelen goed droog zijn voordat u ze weer in elkaar zet.
 • Zet het product weer in elkaar door het voorstuk op het uiteinde van de voorzetkamer aan te brengen en stevig te draaien totdat het onderdeel goed vastzit.
 • Zorg ervoor dat de opzetgeleider op het achterstuk één lijn vormt met de Flow-Vu-indicator, zoals aangegeven. Druk stevig aan om het achterstuk te bevestigen.

De hoeveelheid medicijn in de dosis-aërosol

Bij de dosis-aërosol kunt u aan de buitenkant van het spuitbusje niet zien hoever dit nog gevuld is. Als uw kind dagelijks een vaste hoeveelheid inhaleert, kunt u zelf uitrekenen wanneer het spuitbusje ongeveer leeg zal zijn. U kunt dan tijdig een nieuw recept vragen aan uw arts.

Als uw kind op ongeregelde tijden gebruik maakt van de dosis-aërosol is dit moeilijker om in te schatten.

U kunt op de volgende manier vaststellen hoeveel medicijn nog in het spuitbusje zit:

 • Door de aanduiding op de dosis-aërosol (indien aanwezig) te controleren.
 • Door de toegediende pufjes op te schrijven.
 • Door vooraf een pufje van dichtbij tegen een donkere achtergrond of spiegel te spuiten (witte wolk is het werkzame geneesmiddel). Dit kan echter de laatste dosis zijn.
 • Door het gewicht van de dosis-aërosol te laten bepalen bij de apotheek.

Vervanging AeroChamber

Vervang de AeroChamber na 12 maanden.

Om een optimaal gebruik te garanderen, is het belangrijk dat je de AeroChamber ieder jaar vervangt. Dit wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Als de AeroChamber stuk is (bv. lubberende achterkant, kapot ventiel) moet hij ook worden vervangen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli kindergeneeskunde. Bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur.

Poli kindergeneeskunde:
0495 - 57 22 50

Samen beslissen

Ben je nog geen 18 en kom je bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Het stellen van goede vragen kan daar bij helpen:

 • Dit voel ik, wat is het?
 • Wat kunnen we er aan doen?
 • Wat betekent dit voor mij, nu en later?

Meer weten?
www.3goedevragen.nl/kinderen