PDF
Stel PDF samen

Verkleinen van de neusschelpen

Celon

Keel-neus-en oorheelkunde

Uw KNO-arts heeft voorgesteld een (celon) behandeling te laten doen om de neusschelpen te verkleinen. Hierdoor kunnen uw klachten van verstopping van de neus aanzienlijk verminderen. In deze folder leest u hier meer over.

De neusschelpen

De neusschelpen zijn plooien aan de binnenzijde van de neus. Deze plooien zijn bedekt met slijmvlies en hebben tot taak de oppervlakte van de neus te vergroten zodat de neus beter in staat is om zijn taak uit te voeren. Door een groter oppervlak wordt de lucht sneller verwarmd, gereinigd en gefilterd.

Verstoppingsklachten

Soms zijn de neusschelpen te groot. Dit kan ontstaan door een allergie of door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Te grote neusschelpen geven verstoppingsklachten. Een oplossing voor deze klacht is het verkleinen van de neusschelpen. Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving of algehele verdoving (narcose) gebeuren.

Als uw arts voorstelt om de ingreep onder narcose te doen, kan het zijn dat uw probleem niet opgelost is met alleen de neusschelpen te verkleinen. De arts kan voorstellen tijdens de ingreep meteen ook de kaakholten te spoelen of het tussenschot te herstellen.

Behandeling onder plaatselijke verdoving

Voorbereiding
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de poli KNO. Geef het bij de poli aan als u bloedverdunners gebruikt. Stop 5 dagen voor de behandeling met het innemen van de bloedverdunners. U mag op de dag van de ingreep geen neusspray gebruiken. U mag gewoon eten en drinken voor de ingreep.

De behandeling
Als u aan de beurt bent, wordt u naar een behandelkamer gebracht. U neemt plaats op een behandeltafel. De KNO-arts verdooft uw neus met zalf. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de zalf is ingewerkt. Hierna wordt u verdooft met een injectie en verhit de KNO arts met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus. Hierdoor wordt de ademweg door de neus geleidelijk ruimer. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten per neusgat en is niet of nauwelijks pijnlijk.

Na de behandeling gaat u weer terug naar de wachtruimte. Daar blijft u nog 15 minuten ter observatie terwijl de verdovingseffecten uitwerken.

Behandeling onder narcose

U krijgt via het planbureau een afspraak voor de poli preoperatieve screening. De medewerker van het planbureau belt u als de operatiedatum bekend is. U krijgt ook instructies over nuchter blijven.

U mag op de dag van de ingreep geen neusspray gebruiken. De dag van de operatie meldt u zich op het dagcentrum.

De behandeling verloopt ongeveer hetzelfde als met plaatselijke verdoving, alleen gebeurt de ingreep op de operatiekamer en onder narcose. De ingreep gebeurt in dagbehandeling. Enkele uren na de ingreep kunt u weer naar huis.

Na de behandeling

  • U zult niet veel pijnklachten hebben. Wel kan uw neus enige weken minder doorgankelijk zijn door zwelling, korstvorming of slijm dan voor de ingreep. Het kan prettig zijn om de neus te spoelen met zoutwater. De korsten kunnen onaangenaam ruiken. Verderop in de folder kunt u meer lezen over neusspoelen.
  • Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, bespreekt de KNO-arts met u of u na de ingreep daarmee moet doorgaan.
  • Ga na de ingreep liever niet alleen naar huis. Regel dat iemand u thuis kan brengen.
  • Het is verstandig de eerste 2 dagen na de ingreep rustig aan te doen. Bij een behandeling onder plaatselijke verdoving of onder narcose mag u na 2 - 3 dagen weer sporten. Behalve als uw arts iets anders heeft aangegeven.

Resultaat

De verwachting is dat de doorgankelijkheid van uw neus in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer 8 weken pas goed te beoordelen.

Controle

U krijgt een controleafspraak voor over 8 weken op de poli KNO.

Neusspoelen met zoutoplossing

Doel van neusspoelen
Door neusspoelen reinigt de neus(bij)holten van snot en korsten. Snot en korsten die in de neus(bij)holten blijven staan irriteren het neusslijmvlies. Ook kan de bacteriegroei zorgen voor (aanhoudende) ontsteking van het neusslijmvlies.     

Zout water    
Het spoelen van de neusholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid ‘zout water’. Voor volwassenen is dit 250 ml (grote beker) per keer.  

Het ‘zoutwater’ kunt u zelf klaarmaken door 1 theelepel keukenzout (even aftikken tegen de rand) op te lossen in 250 ml lauw water. Roer tot het zout is opgelost. Deze zoutoplossing is ongeveer hetzelfde als de concentratie zout in het lichaam. Het water hoeft niet gekookt te worden. Nederlands kraanwater is voldoende schoon. U mag het water wel koken, opwarmen in de magnetron mag ook. Het is medisch niet beter om speciaal neusspoelzout in zakjes te gebruiken. Het is wel makkelijk.

Het spoelen  
Het lauwe zoutwater kan met een spoelkannetje, neusdouche of met een 20 of 50 ml spuit in de neus worden gebracht: Gebruik bij voorkeur een plastic spoelkannetje of neusdouche. Glas is een extra risico in douche of wasbak. Spoelkannetje of neusdouche zijn te koop bij apotheek, drogist of via internet.

Spoelen gaat het handigst onder de douche of boven een wasbak. Spoelen lijkt in het begin een beetje vreemd, maar neusspoelen gaat echt heel makkelijk. U staat boven de wasbak of onder de douche. Plaatst het neuskannetje, neusdouche of spuit in een neusgat en ‘knijp’ of spuit het zoutwater zachtjes naar binnen of laat neuskannetje leeglopen. Tijdens het inbrengen van het zoutwater maakt u de G-klank of zegt kort de letter K. Hierdoor sluit uw zacht gehemelte de neus af en loopt het zoute water niet in de keel. Het water loopt via het andere neusgat weer naar buiten omdat de beide neusholten met elkaar in verbinding staan. Spoel via beide neusgaten. Laat aan het eind van het spoelen de neus goed ‘leeglopen’.

Hoe vaak spoelen?  
Uw arts vertelt u hoe vaak per dag u moet spoelen. Meestal is dit 2 – 3 x per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen kan, ook als u dit jarenlang doet, geen kwaad. Probeer het spoelen in te passen in uw dagelijkse hygiëne, zoals tandenpoetsen.

Medicijnen en neusspoelen           
Als u medicijnen in de neus gebruikt, bijvoorbeeld neusspray of druppels, is het goed voor het gebruik van de medicijnen de neus te spoelen. Dan kunnen de medicijnen uw neusslijmvlies goed bereiken. U moet na het spoelen ongeveer 15 minuten wachten tot de neus weer droog is voordat u de medicijnen in de neus gebruikt.

Meer informatie over neusspoelen
Websites met verdere uitleg over neusspoelen:

http://www.neti-pot.nl
http://www.rhinicur.com 

Op www.youtube.com vindt u via het zoekwoord ‘neusspoelen’ verschillende filmpjes met uitleg over neusspoelen. Bijvoorbeeld:
https://www.youtube.com/watch?v=XrsYoGg4ezA
https://www.youtube.com/watch?v=5S-qa0pjEes

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de poli KNO.

0495 – 57 21 27