PDF
Stel PDF samen

Keel- en neusamandelen

Leefregels na de operatie
Keel-, neus, en oorheelkunde

U of uw kind wordt na het verwijderen van de neus- en/of keelamandelen opgenomen op verpleegafdeling, dagbehandeling of kinderafdeling. In deze tekst vindt u enkele leefregels waar u of uw kind zich een paar dagen na de ingreep aan moet houden. Ook krijgt u informatie over de nazorg thuis en wat u kunt doen bij lichamelijke klachten. Het kan zijn dat de arts andere afspraken met u maakt. In dat geval is het goed om u aan de afspraken met de arts te houden.

Leefregels na verwijdering van de keel- en/of neusamandelen

Voor kinderen die alleen aan de neusamandelen zijn geholpen, gelden geen speciale voorschriften. Het is wel raadzaam om uw kind de eerste dag na de operatie licht verteerbaar voedsel te geven in verband met de nawerking van de narcose.

Het is belangrijk dat u thuis na het verwijderen van de keelamandelen, met de volgende zaken rekening houdt:

 • Op de plaats waar de amandelen zaten, vormt zich een grijswitte korst, die meestal na 7 - 8 dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Uw adem kan hierdoor wat weeïg ruiken. Bovendien kunt u een metaalachtige smaak in de mond hebben. Ook dit verdwijnt vanzelf.
 • U mag gewoon douchen en in bad, maar laat het water niet te warm worden.
 • U kunt zich de eerste dagen thuis nog niet echt fit voelen. Dit komt omdat u een narcose of een verdoving heeft gehad. De eerste 24 uur na de operatie mag u daarom niet zelf autorijden. Doe de eerste week na de ingreep rustig aan. In principe zult u na 1 tot 2 weken hersteld zijn en uw werkzaamheden kunnen hervatten.
 • Een controle op de polikliniek bij de KNO-arts volgt meestal na 4 maanden.
 • Roken wordt tijdens uw herstel ten strengste afgeraden.

Voeding na het verwijderen van keelamandelen

 • Het is belangrijk om veel koud water te drinken en waterijsjes of roomijs te eten. Dit kan de keelpijn verlichten. Voorkom dus uitdroging van de keel omdat dit meer pijn veroorzaakt. Eet geen scherp gekruid eten en drink geen alcohol. Voorkom zoveel mogelijk het schrapen van de keel. Wij raden u aan om de eerste 2 - 3 dagen na de operatie koude, vloeibare voeding te gebruiken.
 • Wanneer de slikklachten minder worden, kunt u zachte voeding gaan gebruiken zoals een boterham zonder korst. Als dit goed gaat, kunt u normale voeding gaan gebruiken. 
 • In de meeste gevallen nemen de pijnklachten op dag 3, 4 en 5 wat toe en nemen ze na 1 week af. Dit heeft te maken met het genezingsproces in de keel.
 • Drink geen sinaasappelsap of koolzuurhoudende producten, want dit kan pijnlijk zijn.   
 • Melkproducten worden over het algemeen als plakkerig of slijmerig ervaren. U kunt dit oplossen door na inname een slokje water te nemen.
 • Gebruik voldoende vloeibare voeding zodat u niet in gewicht afvalt.

Pijnmedicatie

De KNO-arts schrijft na de ingreep pijnmedicatie voor. Meestal is dat diclofenac. De dosering gaat op gewicht. De diclofenac gebruikt u afgewisseld met paracetamol. Na een week is diclofenac in de meeste gevallen niet meer nodig en kunt u paracetamol gebruiken indien u nog pijn ervaart.

Neem de pijnmedicatie goed in, ook als u in het begin wellicht nog weinig pijn ervaart.

Complicaties

Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn: 

 • gezwollen gevoel in de keel,
 • temperatuurstijging boven 38,5 ℃,
 • bloeding.

Wanneer u of uw kind bloed gaat spugen na de operatie of wanneer de temperatuur boven de 38,5 ℃ komt, dient u contact op te nemen met de polikliniek KNO (tijdens kantoortijden) of de spoedeisende hulp.

Een gezwollen gevoel in de keel trekt in principe vanzelf weg naarmate de keel geneest.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli KNO
0495 – 57 21 27
Maandag t/m vrijdag
08:00 - 16:30 uur

Spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10
Buiten kantooruren