PDF
Stel PDF samen

Wortelpuntoperatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Bij u is net een wortelpuntoperatie uitgevoerd. De aan de wortelpunt aanwezige ontsteking is weggenomen. In deze folder vindt u informatie over de mogelijke gevolgen van deze behandeling en de richtlijnen waar u zich aan moet houden.

Na de behandeling

Nadat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. Ook is het mogelijk dat uw wang dik wordt en dat u koorts krijgt. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Vooral de eerste 3 dagen na de behandeling kunt u last hebben van deze klachten, daarna verdwijnen ze geleidelijk. De wond is gehecht met oplosbaar materiaal. Dit is na ongeveer anderhalve week verdwenen.

U krijgt een recept mee voor een pijnstillend middel, dat u zo nodig kunt gebruiken.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag na de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets minstens na elke maaltijd en 's avonds voor het slapen gaan. Daarnaast raden wij u aan te spoelen met lauw zout water; 1 flinke theelepel zout op 1 glas water (minimaal 1 x per dag). Zout heeft een zuiverende werking. Hiermee kunt u 1 dag na de behandeling beginnen.

Wat u verder nog moet weten

  • Pas op met hete dranken en warm voedsel gedurende de eerste dag van de behandeling. U zou uw mond anders ongemerkt kunnen branden of er kan een nabloeding optreden.
  • U wordt verzocht de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement 20 minuten tegen de wang houden. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig de ijsblokjes van de wang.
  • Als u na de behandeling moeite heeft met eten, raden wij u aan de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Geleidelijk kunt u dan weer uw normale eetpatroon oppakken.

Belangrijk

Contact opnemen
Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. Neem contact op met de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • bij pijn en zwelling die na 3 dagen niet af neemt;
  • bij slikklachten en /of koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie - bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur.
0495 – 57 28 64

Spoedeisende hulp - buiten kantoortijden 
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60