PDF
Stel PDF samen

Plaatsen en verwijderen van botankers

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Vanwege een orthodontische behandeling krijgt u binnenkort botankers geplaatst. In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de operatie en de nabehandeling op een rij zodat u alles nog kunt nalezen.

Botankers

Een botanker is een klein metalen plaatje dat met 2 of 3 schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het botanker steekt uit in de mond en wordt gebruikt om orthodontisch draad of elastiekjes aan te bevestigen. Hierdoor wordt er kracht op uw tanden en kiezen uitgeoefend die meehelpt aan de behandeling van de orthodontist.

Voorbereiding

U krijgt een afspraak voor de poli preoperatieve screening. Hier hoort u welke verdoving u krijgt. Als de ingreep met een plaatselijke verdoving gebeurt, mag u van tevoren gewoon eten, drinken of tanden poetsen. Als de ingreep onder narcose gebeurt, dan moet u nuchter blijven.

De behandeling

De kaakchirurg maakt een snede in het tandvlees en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees gehecht met oplosbare hechtingen. De hechtingen lossen meestal na 2 - 3 weken zover op dat ze spontaan verdwijnen. Als de orthodontist vraagt om meerdere botankers tegelijk te plaatsen dan kan dit meestal.

Pijn en zwelling

De plaatselijke verdoving is na ongeveer 2 - 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Hiertegen helpen pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en uitleg mee. Soms wordt ook een antibioticumkuur voorgeschreven om infectie te voorkomen. In de centrale hal van het ziekenhuis is de poli-apotheek gevestigd waar u uw medicijnen kunt ophalen. U kunt natuurlijk ook de medicijnen bij uw eigen apotheek ophalen. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen vóórdat de verdoving helemaal is uitgewerkt.

Na het plaatsen van de botankers kan uw wang opzwellen. Dit is normaal. Deze zwelling is meestal na 2 dagen het grootst, daarna zal uw wang weer gaan slinken.

Om zwelling te voorkomen, kunt u de eerste uren na de ingreep uw wang koelen met ijsblokjes, een koelelement of een ‘cold pack’. U kunt een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement 15 minuten tegen de wang houden. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Wissel het koelen af met 15 minuten niet koelen.

Na de behandeling

Natuurlijk moet u de eerste dagen nog wat voorzichtig zijn in de buurt van de wond. Probeer om niet met uw tong met het botanker te "spelen". Dit is niet goed voor de genezing.

Mondverzorging
Na de ingreep mag u uw tanden weer poetsen. Ook het deel van het bot­anker dat in de mond uitsteekt, kunt u heel voorzichtig poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel. Gebruik géén elektrische tandenborstel.

Om uw tanden en mond extra goed te reinigen, krijgt u een recept mee voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Hiermee spoelt u de eerste 10 tot 14 dagen 2 - 3 x per dag uw mond.

Roken en alcohol
Houd er rekening mee dat alcohol en roken beide slecht zijn voor de wondgenezing. Wij raden u aan om de eerste dagen na de ingreep geen alcohol te drinken en niet te roken.

Voeding
De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt normale etenstijden en normale hoeveelheden aanhouden.

Sporten
Wij adviseren u om de eerste 10 dagen na de het plaatsen van de bot-ankers niet te sporten.

Complicaties

De kans op complicaties is erg klein. Mogelijke complicaties bij deze ingreep zijn:

Nabloeding
Om de kans op een nabloeding te verkleinen is de wond in uw mond gehecht. Het speeksel kan na de ingreep nog wel een beetje rood zijn, dit is normaal. Als de wond toch gaat bloeden of als u erg veel bloed in uw speeksel heeft neem dan contact met ons op.

Infectie
Als de zwelling of de pijn na 4 à 5 dagen niet verminderd of toeneemt of als u koorts krijgt dan kan dit op een ontsteking wijzen. Neem dan contact met ons op.

Losraken
Hoewel het zelden gebeurt, kan een botanker losraken. Het anker moet dan - afhankelijk van het stadium waarin de behandeling zich bevindt - opnieuw worden vastgezet of worden verwijderd.

Controle afspraak

2 weken na de ingreep komt u terug voor controle op de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. U krijgt hiervoor een afspraak.

Vervolgafspraak orthodontist

Na de operatie kunt u meteen naar huis. Het is belangrijk dat het botanker binnen 2 - 3 weken wordt verbonden met de beugel. U moet daarvoor zelf een afspraak maken met uw orthodontist.

Het verwijderen van de botankers

Wanneer het botanker niet meer nodig is voor uw orthodontische behandeling, dan verwijderd de kaakchirurg het weer. Deze ingreep lijkt erg op die waarbij het botanker werd geplaatst.

Belangrijk

Contact opnemen
Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. Neem contact op met de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • bij pijn en zwelling die na 3 dagen niet af neemt;
  • bij slikklachten en /of koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie - bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur.
0495 – 57 28 64

Spoedeisende hulp - buiten kantoortijden 
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60