PDF
Stel PDF samen

Breuk van de onderkaak

Mandibulafractuur

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Uw behandelend arts heeft bij u een breuk van de onderkaak geconstateerd die operatief behandeld moet worden. De operatie zelf vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De nacontroles zijn in SJG Weert.

In deze folder kunt u nog eens nalezen wat na afloop van de behandeling belangrijk voor u is. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

De behandeling

Op de operatiekamer wordt onder algehele narcose de breuk vastgezet met metalen plaatjes in de onderkaak. Soms worden de kiezen op elkaar vastgezet, dat gebeurt dan meestal de dag na de operatie.

Na de behandeling

U komt na de behandeling op de verpleegafdeling. De eerste dag na de operatie wordt een controlefoto gemaakt op de polikliniek. Aan de hand van deze foto wordt bekeken wanneer u naar huis mag. De pijnklachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500 mg (maximaal 6 per dag) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Mondverzorging

Uitleg over mondverzorging krijgt u van uw behandelend arts of van de mondhygiëniste. U mag de tanden poetsen na elke maaltijd, voor zover mogelijk. Daarnaast wordt geadviseerd uw mond 3 x daags na het poetsen, te spoelen met chloorhexidine 0,2%, hiermee start u de eerste dag na de operatie. (Als bijwerking kan een zwarte verkleuring van de tanden en de tong ontstaan, dit gaat vanzelf weg als u stopt met de spoeling). Bij ontslag krijgt u een recept hiervoor mee naar huis. Om uitdroging van de lippen te voorkomen kunt u deze regelmatig insmeren met vaseline.

Wat u verder moet weten

  • Gebruik geen alcohol in combinatie met medicatie. Alcohol verhoogt de kans op wondcomplicaties en vertraagd de genezing.
  • Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Als u na de ingreep moeite heeft met eten, adviseren wij u de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Daarna kunt u geleidelijk het normale etenspatroon weer oppakken.
  • Pas op met hete dranken (zoals thee) tijdens de dag van de behandeling, hierdoor kunnen nabloedingen optreden.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement tegen de wang houden. Doe dit ongeveer 20 minuten. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig de ijsblokjes van de wang. Dit in verband met de kans op bevriezing.
  • U mag niet sporten of zware fysieke activiteiten verrichten, totdat de kaakchirurg u hier toestemming voor geeft.
  • Het hangt af van de pijn en het ongemak, wanneer u weer kunt gaan werken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie.

U neemt contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • Bij ernstige beperking om de mond te openen, ernstige slikklachten of koorts.
  • Bij pijn, zwelling en slikklachten die na twee dagen niet verminderen, of als er sprake is van koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 64

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10

Voor een afspraak (bellen tussen 08:30 – 16:30 uur):
0495 – 57 28 60

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60