PDF
Stel PDF samen

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Uw behandelend arts heeft u ingelicht over de behandeling die u net heeft ondergaan. Er is een verstandskies of wortelrest verwijderd. Hiervoor is het tandvlees bij de kies of wortelrest losgemaakt en vaak is er ook een beetje bot rondom de kies weggenomen. In deze folder kunt u nog eens nalezen wat na afloop van de behandeling belangrijk voor u is.

De behandeling

De wond werd gehecht met materiaal dat vanzelf oplost. Dit is na ongeveer anderhalve week verdwenen. Soms wordt er ook een gaasje achtergelaten waar u op moet bijten. Hiermee geeft u extra druk op de wond, waardoor het bloeden eerder stopt. Na een half uur mag u dit gaasje verwijderen. Een enkele keer wordt in de holte waaruit de kies is verwijderd, een tampon gestopt. Deze tampon is gedrenkt in een ontstekingsremmend medicijn. Hiermee wordt geprobeerd een ontsteking te voorkomen. De kaakchirurg zal dit na enkele dagen verwijderen. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak.

Na de behandeling

Nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. Ook is het mogelijk dat uw wang dik wordt en dat u koorts krijgt. Vaak gaat de mond minder ver open en is ook het slikken pijnlijk. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Vooral de eerste 3 dagen na de behandeling kunt u last hebben van deze klachten, daarna verdwijnen ze geleidelijk binnen 7 - 10 dagen. De pijnklachten kunt u bestrijden met paracetamol 500 mg. (maximaal 6 per dag) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag ná de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets na elke maaltijd en 's avonds voor het slapen gaan. Daarnaast raden wij u aan te spoelen met lauw zout water; 1 flinke theelepel zout op 1 glas lauw water (minimaal 1 x per dag). Hiermee kunt u ook 1 dag na de behandeling beginnen. Zout heeft een zuiverende werking.

Wat u verder nog moet weten

  • Pas op met hete dranken (zoals thee) en warm voedsel gedurende de eerste dag van de behandeling. U zou uw mond anders ongemerkt kunnen branden of nabloedingen kunnen optreden.
  • Wees zuinig met alcohol.
  • Het is belangrijk dat u de eerste 5 dagen na de behandeling niet rookt. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement 20 minuten tegen de wang houden. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig de ijsblokjes van de wang.
  • De eerste nacht kunt u het beste wat meer rechtop slapen, door een extra kussen onder uw hoofd te leggen.
  • Als u na de ingreep moeite heeft met eten kunt u de eerste dagen het best vloeibaar en zacht voedsel gebruiken. Geleidelijk kunt u dan weer het normale etenspatroon oppakken.
  • De eerste 24 uur na de behandeling kan de wond wat nabloeden; meestal stopt dit vanzelf. Wanneer de bloeding verergert, is het van belang druk uit te oefenen op de wond. Dit doet u door er een schoon gaasje of een zakdoek op te leggen en daarop gedurende een half uur te bijten.

Belangrijk

Contact opnemen
Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie. Neem contact op met de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • bij pijn en zwelling die na 3 dagen niet af neemt;
  • bij slikklachten en /of koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie - bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur.
0495 – 57 28 64

Spoedeisende hulp - buiten kantoortijden 
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60