PDF
Stel PDF samen

Mondverzorging na sluiten open verbinding mond en kaakholte

Open Antrum

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Bij u is een open verbinding tussen mond en kaakholte (open antrum) gesloten. In deze folder vindt u informatie over de mogelijke gevolgen van deze behandeling en richtlijnen waar u zich aan moet houden.

Na de behandeling

Nadat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. Soms komt er bloed uit de neus. Ook is het mogelijk dat uw wang dik wordt en dat u koorts krijgt. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Vooral de eerste drie dagen na de behandeling kunt u last hebben van deze klachten, daarna verdwijnen ze geleidelijk.

De pijnklachten kunt u bestrijden met paracetamol 500 mg (maximaal 6 per dag) tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven. Soms krijgt u van de kaakchirurg ook een recept voor antibiotica mee om ontsteking te voorkomen. Dit dient u volgens voorschrift in te nemen.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag na de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets na elke maaltijd en 's avonds voor het slapen gaan. Daarnaast raden wij u aan te spoelen met lauw zout water; 1 flinke theelepel zout op 1 glas lauw water (minimaal 1 keer per dag). Zout heeft een zuiverende werking. Hiermee kunt u 1 dag na de behandeling beginnen.

Wat u verder nog moet weten

  • Pas op met hete dranken zoals thee en warm voedsel, gedurende de dag waarop de behandeling heeft plaatsgevonden. U zou uw mond anders ongemerkt kunnen verbranden of nabloedingen kunnen optreden.
  • U wordt verzocht de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken.
    Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Wees zuinig met alcohol.
  • Om de wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen, is het van belang dat er geen drukverschil tussen mond, kaakholte en neus ontstaat. Daarom mag u de eerste tien dagen niet bukken, blazen en/of uw neus snuiten. Probeer niezen te voorkomen. Als dit niet lukt, probeert u dan met uw mond open te niezen.
  • Om na de behandeling zwelling van de wang te voorkomen, kunt u thuis een plastic zakje met fijngemaakt ijs of een koelelement 20 minuten tegen de wang houden. Leg dit zakje niet rechtstreeks tegen de wang maar omwikkel het met bijvoorbeeld een doekje. Haal regelmatig het ijs even van de wang.
  • Als u na de behandeling moeite heeft met eten, wordt u aangeraden de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Geleidelijk kunt u dan weer uw normale eetpatroon oppakken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie.

U neemt contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • Bij ernstige beperking om de mond te openen, ernstige slikklachten of koorts.
  • Bij pijn, zwelling en slikklachten die na twee dagen niet verminderen, of als er sprake is van koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 64

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10

Voor een afspraak (bellen tussen 08:30 – 16:30 uur):
0495 – 57 28 60

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60