PDF
Stel PDF samen

Roesje

Sedatie

Interne geneeskunde

U krijgt binnenkort een onderzoek, waarvoor een zogenaamd roesje (sedatie) is afgesproken. Door dit roesje wordt het onderzoek of de ingreep iets aangenamer en gemakkelijker te ondergaan. U blijft min of meer bij bewustzijn.

Wat is een roesje?

Een roesje is anders dan een narcose of algehele anesthesie waarbij uw bewustzijn wel volledig uitgeschakeld wordt.

Bij een roesje is het de bedoeling dat u het onderzoek als draaglijk ervaart. Het is ook mogelijk dat u door het roesje in slaap valt. Uw ademhaling blijft normaal en u wordt goed in de gaten gehouden en herhaaldelijk aangesproken om te controleren of alles in orde is.

Ook wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten met behulp van een clipje op de vinger.

Het slaapmiddel voor het roesje krijgt u via een infuus. Bij pijnlijke onderzoeken krijgt u soms een sterke pijnstiller.

Voorbereiding

U moet nuchter zijn.
Dat betekent dat u minstens 6 uur voor het roesje niet meer mag eten. U mag wel tot 2 uur voor het roesje water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistof drinken. Water verdwijnt sneller uit de maag dan bv. een boterham. De maag moet leeg zijn als u het roesje krijgt omdat u in een slaperige toestand kunt overgeven zonder het te merken. De maaginhoud kan dan via de luchtpijp in de longen terecht komen. Dit kan gevaarlijk zijn. Zie folder: Nuchter blijven voor een ingreep.

Voor darmonderzoeken moet een laxeermiddel gedronken worden om de darm schoon te spoelen. Ook deze drank moet 2 uur voor het roesje op zijn!

Vraag aan uw behandelend specialist welke medicijnen u voor het roesje nog mag (of moet) gebruiken.

Geef voor het onderzoek het volgende door:

  • Allergieën.
  • Spierziektes. De gebruikelijke middelen voor het roesje kunnen bij bepaalde spierziektes problemen veroorzaken. In het bijzonder bij Myasthenia Gravis. Hierbij kan langdurige spierzwakte ontstaan, waardoor eventueel beademing nodig is.
  • Als u bepaalde medicijnen niet verdraagt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek of de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gebracht waar u nog even onder controle blijft. Als u in slaap bent gevallen blijft u hier tot u goed wakker bent. Als de middelen voor het roesje niet meer gegeven worden verliezen ze hun werking en wordt u vanzelf wakker. Soms moet een middel gegeven worden om u wakker te maken.

Naar huis

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen of fietsen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

Belangrijk

U moet nuchter zijn. Dat betekent dat u minstens 6 uur voor het roesje niet meer mag eten. U mag wel tot 2 uur voor het roesje water, thee zonder melk of een andere heldere vloeistof drinken.

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen of fietsen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft na het lezen van deze folder, neem dan contact op met de poli interne geneeskunde.

Bereikbaarheid
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag:
08:30 - 17:00 uur
Donderdag:
08:45 - 17.00 uur

Poli interne geneeskunde:
0495 - 57 26 26