Calciumweter

Osteoporose poli

Het innemen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium (kalk) is van belang voor de opbouw en instandhouding van de botmassa. Op latere leeftijd is calcium vooral belangrijk omdat het lichaam dan minder calcium opneemt. Aanbevolen wordt om 1000 mg à 1300 mg calcium per dag in te nemen. Dit bereikt u als u, naast de basisvoeding, vier standaard zuivelconsumpties per dag gebruikt. Met behulp van onderstaand overzicht kunt u zelf de hoeveelheid calcium en vitamine D per dag berekenen.

Product per 100 gram

Brood/Crackers Calcium
Knäckerbröd 50 mg
Krentenbol 50 mg
Tarwebrood 29 mg
Volkorenbrood 34 mg
Wit brood 29 mg
Aardappel & Pasta Calcium
Aardappel, gekookt / frites  9 mg
Pasta volkoren gekookt 25 mg
Pasta wit gekookt 16 mg
Quinoa 17 mg
Rijst wit gekookt 12 mg
Rijst zilvervlies gekookt 16 mg
Zoete bataat gekookt   23 mg


Gebruik maximaal 6 gr. zout per dag = 1 theelepel.Advies Gezondheidsraad richtlijn gezonde voeding 2015

Groenten Calcium
* rijk aan oxaalzuur,
advies 1x per week
 
   
Andijvie rauw / gekookt 54 / 60 mg
Bleekselderij rauw / gekookt 80 mg
Bloemkool rauw / gekookt 28 / 25 mg
Boerenkool rauw / gekookt 180 mg
Broccoli rauw / gekookt 38 / 33 mg
Chinese kool rauw / gekookt 125 mg
Courgette gekookt 20 mg
Groene kool rauw / gekookt 75 / 53 mg
Knolselderij rauw / gekookt 80 mg
Komkommer 22 mg
Koolrabi rauw / gekookt 90 mg
Kropsla 49 mg
Paksoi rauw / gekookt 54 / 93 mg
Pesto* 217 mg
Pompoen gekookt 23 mg
Postelein* gekookt 125 mg
Prei gekookt 41 mg
Raapstelen rauw / gekookt 100 mg
Rode biet rauw / gekookt 10 / 22 mg
Rode kool rauw / gekookt 50 / 42 mg
Savooie kool rauw / gekookt 50 mg
Snijbiet rauw / gekookt 90 mg
Sperziebonen gekookt 54 mg
Spinazie* rauw / gekookt 105 / 84 mg
Spruiten rauw / gekookt 30 / 38 mg
Taugé 40 mg
Tomaat 11 mg
Ui rauw / gebakken 29 / 26 mg
Venkel rauw / gekookt 70 mg
Wortel rauw / gekookt 27 / 28 mg
Zuurkool rauw / gekookt

62 / 46 mg

 

Peulvruchten Calcium

Bruine/witte bonen gekookt

46 mg
Kapucijners gekookt 36 mg
Kikkererwten gekookt 38 mg
Linzen gekookt 23 mg
Sojabonen gekookt

139 mg

 

Zuivelproducten per 100 g/ml Calcium Vitamine D
 Becel pro-activ 120 mg  
Chocolademelk vol 110 mg 0,1 ug
Geitenmelk vol 120 mg 0,1 ug
 Havermoutpap 118 mg 0,1 ug
Karnemelk 108 mg  
Koffiemelk halfvol 212 mg  
Koffiemelk mager 270 mg  
Kwark halfvol 125 mg 0,1 ug
Kwark mager 128 mg  
Kwark mager vruchten 70 mg  
Kwarkyoghurt met vruchten 140 mg  
Melk halfvol 122 mg  
Melk halfvol calcium verrijkt 195 mg 0,1 ug
Melk mager 127 mg  
Melk vol 122 mg  
Soja drank calcium verrijkt, ongezoet 120 mg  
Turkse yoghurt 4% 146 mg 0,1 ug
Vla vanille mager 114 mg  
 Vla vanille vol 90 mg  
Yakult vol 43 mg  
 Yoghurt variatie, plantaardig 120 mg  
Yoghurt vifit halfvol naturel 125 mg 0,1 ug
Yoghurtdrank actimel 120 mg 0,8 ug
Crème fraiche 70 mg 0,9 ug
IJs room/vanille 104 mg 0,2 ug
Milkshake 112 mg  
Slagroom 79 mg 0,9 ug
Yoghurt bulgaarse mager 195 mg  
Yoghurt bulgaarse vol 175 mg 0,1 ug
Yoghurt halfvol 143 mg  
Yoghurt mager 150 mg  
Yoghurt vol 142 mg  
Yoghurtdrank 97 mg  
Zure room 104 mg 0,5 ug

 

Zuivelproducten per portie Calcium
Drinkbeker halfvolle melk, 250 ml 300 mg
Drinkglas halfvolle melk, 150 ml 183 mg
Schaaltje magere kwark, 150 ml 193 mg
Schaaltje magere yoghurt, 150 ml 235 mg
Schaaltje volle vanille vla, 150 ml 135 mg

 

Fruit Calcium
Aardbeien 15 mg

Abrikozen vers / gedroogd
Abrikozen geweekt

20 / 120 mg
53 mg
Appel zonder schil 3 mg
Avocado 11 mg
Banaan 6 mg
Blauwe bes 60 mg
Bramen 5 mg
Frambozen 15 mg
Kiwi 30 mg
Mandarijn 25 mg
Peer zonder schil 5 mg
Rode bes 20 mg
Rozijnen 50 mg
Sinaasappel 23 mg
Tutti frutti gedroogd / geweekt 95 / 29 mg
Vijgen vers / gedroogd 54 / 162 mg
Zwarte bes 30 mg

 

Noten & Zaden Calcium
Handje = 30 gram (advies GR 2015)  
   
Amandelen, ongezouten, zonder vlies 283 mg
Cashewnoten, ongezouten 44 mg
Chiazaad 763 mg
Hazelnoten, ongezouten 200 mg
Lijnzaad 260 mg
Maanzaad 1740 mg
Macademia, ongezouten 70 mg
Pijnboompitten 26 mg
Pinda's, ongezouten 56 mg
Sesamzaad 670 mg
Walnoten, ongezouten 117 mg
Zonnebloempitten 76 mg

 

Kruiden Calcium
Basilicum vers 250 mg
Bieslook vers 167 mg
Kaneel gedroogd 1228 mg
Knoflook vers 38 mg
Komijn gedroogd 931 mg
Peterselie vers 40 mg

 

Visproducten Calcium Vitamine D
Vit D per 100 mg 10 ug = 400 IE    
     
Haring gerookt 9 mg 8,1 ug
Haring gezouten 51 mg 6,1 ug
Haring zoet / zuur 38 mg 16 ug
Makreel blik, water 20 mg 5,6 ug
Makreel gerookt 9 mg 8,0 ug
Makreel gestoomd 20 mg 4,3 ug
Makreel blik, olie 12 mg 3,0 ug
Paling gerookt 19 mg 22,8 ug
Sardines 500 mg 5,0 ug
Zalm blik 91 mg 9,2 ug
Zalm rauw 12 mg 9,2 ug
Zalm magnetron 12 mg 4,6 ug

 

Kaas Calcium Vitamine D
Brie 60+ 250 mg 0,8 ug
Edammer kaas 40+ 896 mg 0,4 ug
Geitenkaas gehard 806 mg 0,0 ug
Geitenkaas verse 101 mg 0,5 ug
Kaas 30+ jong belegen 1050 mg 0,1 ug
Kaas 30+ jong belegen minder zout 975 mg 0,1 ug
Kaas 48+ minder zout 749 mg 0,2 ug
Kaas Goudse 48+ gemiddeld 815 mg 0,2 ug

 

Vleesvervanger Calcium
Tahoe / Tofu (obv soja) 698 mg
Tempeh (obv soja) 91 mg
Valess filet á la minute (obv melk) 188 mg

 

Ei Calcium Vitamine D
(Gemiddeld ei weegt 61 gram)    
     
Ei biologisch gekookt 62 mg 2,1 ug
Ei gebakken 59 mg 1,4 ug
Ei gekookt 64 mg 1,6 ug
Ei scharrel gekookt 63 mg 1,5 ug

Aanbevolen hoeveelheid calcium***
Per dag per leeftijd

19-50 jaar 1000 mg
51-70 jaar 1100 mg
> 70 jaar 1200 mg
Zwanger 1000 mg
Borstvoedend 1000 mg
Maximaal 2500 mg
1-3 jaar 500 mg
4-8 jaar 700 mg
9-18 jaar (v) 1100 mg
9-18 jaar (m) 1200 mg

*** Bron: Voedingscentrum.nl; mei 2016      nevo-online.nl versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven

PDF
Stel PDF samen

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft, kunt u contact opnemen met de poli Interne Geneeskunde. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 - 17:00 uur.

De osteoporose verpleegkundige is ook te bereiken via dit nummer. Ze is aanwezig op maandagmiddag en woensdagochtend. U kunt uw vragen ook stellen via e-mail.

Poli Interne Geneeskunde:
0495 – 57 26 26

E-mail:
PoliOsteoporose@sjgweert.nl