PDF
Stel PDF samen

PET-CT onderzoek

Interne geneeskunde

Uw behandelend arts heeft voor u een PET-CT aangevraagd. In deze folder informeren wij u over dit onderzoek. Het is van belang dat u zich houdt aan de voorbereiding, anders kan het onderzoek niet doorgaan.

Dit onderzoek vindt plaats in één van de andere ziekenhuizen waarmee het SJG Weert samenwerkt. Meestal is dit het Catharina ziekenhuis in Eindhoven of het Laurentius ziekenhuis in Roermond.

Uw behandelend arts bepaalt of u met eigen vervoer/taxi mag gaan of dat er een ambulance nodig is.

Wat is een PET-CT?

Bij een PET-CT wordt op 2 verschillende manieren in het lichaam gekeken:

  • CT (Computed Tomography) kan door middel van röntgenstraling de inwendige bouw van het lichaam zichtbaar maken.
  • Met PET (Positron Emission Tomography) wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend om de stofwisseling in de cellen af te beelden.

Voor het onderzoek krijgt u door middel van een infuus radioactieve stof toegediend. Deze stof, genaamd FDG, wordt alleen goed opgenomen wanneer u zich houdt aan de voorbereidingen.

Als er vóór het onderzoek een teveel aan suiker in het lichaam aanwezig is, wordt de scan onduidelijk. Daarom zijn er nog extra voorbereidingen voor mensen met suikerziekte.

De hoeveelheid radioactiviteit die voor dit onderzoek wordt gebruikt, is zo weinig, dat u daar geen nadelige gevolgen van ondervindt.

Voorbereiding

  • De dag vóór en de dag van het onderzoek mag u zich niet zwaar lichamelijk inspannen.
  • U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niet meer eten en ook geen sondevoeding meer hebben.
  • Vanaf 6 uur voor uw onderzoek mag u alleen water óf koffie en thee zonder melk of suiker.
    Andere dranken mogen niet.
  • 2 uur voor uw afspraak moet u één liter water drinken. Dit zijn ongeveer 6 glazen. U kunt thuis alvast beginnen met drinken. U mag gewoon plassen.
  • Als u een koolhydraatvrij dieet moet volgen voor de PET/CT-scan, dan moet u 12 uur nuchter zijn. De nucleair arts beslist dit. U hoort dit van de verpleegkundige.
  • Als u medicijnen gebruikt, dan kunt u deze innemen zoals u gewend bent (let op: als u suikerziekte heeft, is dit anders).
  • Als u een infuus heeft, mag er vanaf minimaal 6 uur voor het onderzoek geen glucose bevattende vloeistof toegediend worden.
  • Kleedt u warm aan. Het is belangrijk dat u het niet koud heeft als u aan het onderzoek begint.
  • Draag kleren met zo min mogelijk metalen onderdelen zoals ritssluitingen, metalen knopen en beha's met beugels.
  • Draag geen sieraden en doe piercings uit.
  • Als u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u dit direct melden bij de polikliniek nucleaire geneeskunde. De radioactieve stof die gebruikt wordt bij het onderzoek, kan nadelige gevolgen hebben op ongeboren kinderen en baby’s.

Extra voorbereiding voor patiënten met suikerziekte
Om de PET/CT-scan te kunnen maken, moet u bloedsuiker op de afspraaktijd lager zijn dan 10 mmol/l.

Als u suikerziekte heeft, zijn extra voorbereidingen nodig. U krijgt deze instructies van de verpleegkundige, in overleg met de arts.

Het onderzoek

U wordt in de wachtkamer opgehaald door een laborant van de afdeling nucleaire geneeskunde. Hij of zij brengt u naar de onderzoeksruimte. U gaat in een comfortabele stoel zitten die naar uw wensen kan worden ingesteld.

Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur vanaf dat u het infuus krijgt. Er wordt een infuusnaald ingebracht in uw arm. Uw bloedsuikerwaarde wordt gemeten. Als deze goed is, wordt door het infuus de radioactieve stof toegediend. Deze stof moet ongeveer 1 uur inwerken. Het is belangrijk dat u tijdens de inwerktijd van de radioactieve stof zo stil mogelijk op het bed blijft liggen en niet praat. U merkt niets van de ingespoten radioactieve stof. U wordt er niet slaperig van en u mag gewoon autorijden. Als de radioactieve stof is ingewerkt, wordt de PET/CT-scan gemaakt.

Het maken van de scan duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de scan ligt u op de onderzoekstafel. Deze tafel schuift langzaam door de PET/CT-camera. De medewerkers blijven de hele tijd via een intercom met u in contact. Tijdens de scans moet u stil blijven liggen om duidelijke foto’s te krijgen. Nadat gecontroleerd is of de foto’s voldoende informatie opleveren, kunt u naar huis.

Dit onderzoek heeft geen risico’s of bijwerkingen.

Nazorg

Drink de rest van de dag veel. Hierdoor raakt u de radioactieve vloeistof weer snel kwijt via de urine.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige van uw verpleegafdeling. Als het nodig is wordt  overlegd met de afdeling nucleaire geneeskunde van het betreffende ziekenhuis of met uw behandelend arts. U kunt ook terecht bij de poli interne geneeskunde.

Bereikbaarheid
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag:
08:30 - 17:00 uur
Donderdag:
08:45 - 17.00 uurr

Poli interne geneeskunde:
0495 - 57 26 26