PDF
Stel PDF samen

Fibroscan van de lever

Interne geneeskunde / MDL

U wordt binnenkort onderzocht met de fibroscan. Een fibroscan wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) en de mate van leververvetting in de lever te meten. Alle patiënten met een langdurige ontsteking van de lever (bv. door virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of vetleverziekte) kunnen fibrose krijgen.

Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling voor u geschikt is. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken.

De fibroscan

Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is. Het onderzoek met de fibroscan is een heel eenvoudig echo-onderzoek. Een soort microfoon, de echokop, zendt de geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die u op een monitor kunt zien.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de fibroscan mag u 3 uur van te voren niets eten. U mag wel drinken.

Verloop van het onderzoek

Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De verpleegkundige vraagt u alleen uw buik bloot te maken. Eerst wordt de plaats van de lever en de positie van de echokop bepaald; ter hoogte van de lever, rechts boven op de buik, tussen de ribben. De verpleegkundige doet wat gel op deze plek. Dan wordt de echokop op de huid van de buik geplaatst en worden via de echokop geluidsgolven gestuurd. Dit voelt u als een soort tikjes. Het is niet pijnlijk. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven door de lever gaan. De snelheid geeft aan hoe soepel of stijf de lever is. De verpleegkundige meet dit minimaal 10 x om een betrouwbare uitslag te krijgen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt enkele minuten. De uitslag krijgt u bij de volgende afspraak met uw behandelend  arts.

U kunt na het onderzoek direct naar huis.

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli interne geneeskunde / MDL.

Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 26 26