PDF
Stel PDF samen

Mesalazine

Bij colitis ulcerosa en met uitzondering bij de ziekte van Crohn

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundig(e) specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Mesalazine. In deze folder krijgt u uitleg over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze informatie is echter géén vervanging van de bijsluiter. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD verpleegkundige terecht.

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit vermindert de klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar de huidige medicijnen kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Werking Mesalazine

Mesalazine wordt gebruikt bij ontstekingen van de dunne- en dikke darm. Nadat Mesalazine is ingenomen komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vrij in de dunne darm. De werking treedt geleidelijk in. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Claversal, Dipentum, Asacol, Salofalk en Mezavant.

Gebruik Mesalazine

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten van 250 of 500 milligram en is ook als zetpil, klysma en granulaat verkrijgbaar. De meest gebruikelijke dosis is 3 x 2 tabletten van 500 milligram per dag maar tegenwoordig wordt Mesalazine vaak 1 tot 2 x per dag in hogere dosering gegeven. Uw behandelend arts kan in bepaalde omstandigheden echter een hogere of lagere dosis voorschrijven.

Wanneer Mesalazine innemen?

Om bijverschijnselen zo veel mogelijk te beperken, kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

Bijwerkingen Mesalazine

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u echter last van (mogelijke) bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of IBD verpleegkundige.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • huiduitslag, jeuk
  • misselijkheid
  • diarree
  • haaruitval
  • duizeligheid, hoofdpijn
  • stemmingsveranderingen
  • nierfunctiestoornis (zeldzaam)

 U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom zal uw arts uw bloed regelmatig controleren.

Zwangerschap, vruchtbaarheid en borstvoeding

Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw.

Mesalazine kan tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt. Overleg wel altijd met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover met uw behandelend arts.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan tijdens kantooruren contact op met uw MDL- verpleegkundige of MDL-arts via de polikliniek interne geneeskunde / MDL. 

Poli interne geneeskunde:
0495 - 57 26 26