De MRSA – bacterie
Infectiepreventie
De Staphylococcus aureus is een bacterie die veel mensen bij zich dragen, in de neus of op de huid en kunnen verwekkers zijn van bijvoorbeeld infecties van de huid of een wondinfectie na een operatie. Soms wordt de Staphylococcus aureus ongevoelig (resistent) voor een behandeling met antibiotica die lijken op het middel meticilline, een groep middelen die veel gebruikt wordt. Dit wordt dan een MRSA bacterie genoemd.
Iedereen kan drager van een MRSA bacterie zijn. Het risico hierop is echter veel groter voor mensen die in een buitenlands ziekenhuis, of in een ander Nederlands ziekenhuis of verpleeghuis waar MRSA voorkomt, opgenomen zijn geweest. Deze MRSA bacterie wordt ook wel de ‘ziekenhuisbacterie’ genoemd.
In de veehouderij komt MRSA ook veel voor. Beroepsmatig nauw contact met levende varkens, vleeskalveren en vleeskuikens (bv. veehouders, veeartsen, medewerkers van slachthuizen) of wonen op een bedrijf met varkens, vleeskalveren en vleeskuikens kan leiden tot overdracht van de MRSA bacterie naar de mens. Deze MRSA bacterie wordt ook wel de ‘veegerelateerde MRSA’ genoemd.
Dragerschap en gevolgen
Als bij u een MRSA bacterie wordt aangetroffen, heeft dit geen directe gevolgen. Dragers van de MRSA bacterie merken niet dat deze bacterie aanwezig is. Een drager is iemand die de bacterie in zijn lichaam heeft, maar er geen infectie van heeft. Op moment dat iemand een infectie krijgt door een MRSA bacterie, bijvoorbeeld een wondinfectie, dan zijn de klachten niet anders dan de klachten zouden zijn bij een normaal gevoelige bacterie. De wijze van behandelen mogelijk wel.
Maatregelen thuis
In de thuissituatie vormt de MRSA doorgaans geen probleem. Als u zorg ontvangt anders dan in het ziekenhuis (bijvoorbeeld thuiszorg of fysiotherapie) of woonachtig bent in een verzorgings- of verpleeghuis, adviseren wij u om deze zorgverleners te informeren. Zodat zij maatregelen kunnen nemen om eventuele besmetting van andere patiënten te voorkomen, bijvoorbeeld door het dragen van een schort en handschoenen. Als je drager bent van MRSA hoef je niet extra schoon te maken. Het is voldoende om de gewone hygiëne toe te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen met water en zeep na ieder toiletbezoek en voor je gaat eten of eten klaarmaakt
Registratie MRSA
Het is belangrijk dat het ziekenhuis weet welke patiënten een MRSA bij zich dragen. Het ziekenhuis wil u als patiënt op de juiste manier behandelen, maar moet ook voorkomen dat andere patiënten besmet raken met de resistente bacterie. Een MRSA bacterie is vaak lastiger te behandelen omdat minder antibiotica werkzaam zijn tegen deze bacterie dan tegen een normaal gevoelige bacterie.
Daarom wordt een signalering aangemaakt in het digitale ziekenhuis informatiesysteem. Medewerkers van het ziekenhuis zien dit als zij uw patiëntengegevens raadplegen. Dit is van belang omdat deze dan een gerichte behandeling kunnen instellen als u een infectie heeft. Ook kunnen onze medewerkers dan direct zien welke isolatievorm bij u moet worden toegepast.
Isolatieverpleging
Verspreiding van deze MRSA bacteriën naar andere patiënten of medewerkers kan onder andere worden voorkomen door het toepassen van isolatiemaatregelen. Dit betekent opname op een eenpersoonskamer, en tijdens de zorg dragen de medewerkers een schort, handschoenen en een mondneusmasker.
Daarnaast kunt u het verzoek krijgen opnieuw een keel-, neus- en rectumkweek af te nemen. Hiermee kunnen we controleren of u nog steeds drager bent van deze bacterie.
Bezoek
Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Bij het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen desinfecteren met handalcohol. Bezoekers mogen na het bezoek aan u niet andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken. Kinderen mogen alleen onder begeleiding bij u op bezoek.
Heeft u nog vragen?
Bij vragen over uw behandeling kunt u altijd terecht bij uw behandeld arts of verpleegkundige.
Voor algemene vragen over MRSA kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Infectiepreventie
0495 – 57 22 40