PDF
Stel PDF samen

Vallen voorkomen

Geriatrie

Met het ouder worden, stijgt de kans op vallen. Ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt jaarlijks minstens een keer. Vallen kan nare gevolgen hebben. Niet alle valpartijen zijn te voorkomen, maar u kunt in ieder geval proberen het risico hierop te verkleinen. In deze folder leest u hier meer over en staan een aantal tips om vallen te voorkomen.

Wat kunnen oorzaken zijn waardoor u valt?

Te weinig beweging
Ons lichaam verandert met het ouder worden. We worden trager en strammer. Stilzitten vergroot het risico op vallen. Door weinig te bewegen, verminderen soepelheid en spierkracht. Lichaamsbeweging helpt om het risico op vallen te verminderen, maar is ook goed voor de gezondheid. Het is nooit te laat om meer te gaan bewegen. Als het kan, doe dan minstens 3 x per week een half uur aan lichaamsbeweging. Maar hoe meer u beweegt, hoe beter. Elke vorm van beweging is goed. Als u niet meer goed ter been bent of u onzeker voelt bij het lopen, kunt u gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een rollator of een wandelstok.

Schoenen
Zorg dat u binnen en buiten goede, stevige schoenen draagt. Draag geen pantoffels, behalve als ze passen als een goede schoen.

Een goede schoen:

 • Heeft een lage, stevige hak;
 • Sluit goed om de hiel;
 • Heeft een stroeve zool.

Medicijngebruik
Er zijn een aantal medicijnen die de kans op vallen kunnen vergroten. Overleg hierover met uw huisarts.

De ogen
Als u minder goed ziet, loopt u een groter risico om te vallen. U merkt dan minder snel een obstakel of oneffenheid in de ondergrond op. Laat één keer per jaar uw ogen bij een opticien of oogarts nakijken.

Incontinentie (ongewenst verliezen van urine of ontlasting)
Is het voor u moeilijk om op tijd bij het toilet te komen? Bij haasten heeft u meer kans om te vallen. Praat er eens over met uw huisarts.

De woonomgeving

In huis komen de meeste valpartijen voor. Hieronder staan een aantal tips om vallen te voorkomen:

 • Draag ook binnenshuis goede schoenen of pantoffels die goed om de voet sluiten.
 • Werk losliggende snoeren weg.
 • Zorg voor een lichtknopje bij het bed, zodat u ’s nachts niet in het donker hoeft op te staan.
 • Gebruik in de douche of bad een antislipmatje.
 • Plaats handgrepen bij  het toilet, het bad en/of de douche als u steun nodig heeft bij het opstaan. Denk ook eens aan een douchestoeltje.
 • Zorg in huis voor voldoende loopruimte tussen de meubels door.
 • Verwijder losse kleden.
 • Moet u de hoogte in? Ga dan niet op een stoel of krukje staan, maar neem een stevige huishoudtrap.

Wat als u gevallen bent?

Als u gevallen bent, kan het lastig zijn om weer overeind te komen. Hierbij geven we u tips om overeind te komen:

 • Ligt u op de rug of zij: rol om tot u op de buik ligt.
 • Probeer of u op uw handen kunt steunen om u zelf omhoog te drukken. Kruip op handen en knieën naar een stevig meubel dat voldoende steun biedt om rechtop te komen. Houd het meubel stevig vast.
 • Zet één voet plat op de grond. Probeer met de steun van beide armen en één been rechtop te komen.
 • Soms is een trap ook een uitstekende plaats waar u zich langzaam op kunt hijsen, tot u in een positie komt van waaruit u kunt gaan staan.

Persoonsalarm

Bent u alleenwonend of veel alleen thuis? Dan is het belangrijk dat u in een noodsituatie iemand kunt waarschuwen. Een persoonsalarm kan dan een oplossing zijn. Voor informatie over het aanvragen van deze alarmering kunt u contact opnemen met de thuiszorgorganisatie in uw regio.

Valtraining

Overleg met uw (huis)arts of het zinvol is om een valtraining te volgen bij een gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt. Hier kunt u leren hoe u weer overeind kunt komen als u gevallen bent.

Onderzoek

Als u in 1 jaar tijd 2 x bent gevallen, of 1 x bent gevallen en daarbij ook moeite heeft met bewegen en/of balans houden, dan is het verstandig om u te laten onderzoeken. Een dergelijk onderzoek wordt in SJG Weert uitgevoerd op de valpoli. Uw huisarts kan u naar de valpoli verwijzen.

Route

De poli geriatrie bevindt zich in gebouw 2.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de poli geriatrie. Elke werkdag bereikbaar van 08:30 – 16:30 uur.

Poli geriatrie:
0495 - 57 26 08

geriatrie@sjgweert.nl