PDF
Stel PDF samen

Het psychologisch onderzoek

op verwijzing van de geriater

Geriatrie

Medische psychologie

U wordt verwacht op de afdeling medische psychologie op:

Dag:

Datum:

Tijdstip:

Waarom wordt u doorverwezen naar de psycholoog?

Wanneer u klachten heeft over vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, veranderingen in gedrag, persoonlijkheid, stemming of emoties kan de geriater een afspraak maken voor een psychologisch onderzoek. De geriater bespreekt vooraf met u waarom een psychologisch onderzoek nodig is. Meestal wordt bij dit onderzoek gekeken hoe het gaat met uw:

  • aandacht en concentratie
  • abstract denken (voorstellingsvermogen)
  • geheugen
  • planningsvermogen.

Vaak wordt ook via een vragenlijstonderzoek gedaan naar psychische klachten zoals stemmingsproblemen.

Het onderzoek

Het onderzoek begint met een gesprek van ongeveer 1 uur waarin de psycholoog kijkt wat uw klachten zijn.

Omdat niet alleen de ervaringen van uzelf maar ook die van een familielid of naaste belangrijk kunnen zijn, is het wenselijk dat iemand bij dit gesprek aanwezig is.

Na dit gesprek wordt het psychologisch onderzoek afgenomen door de psychodiagnostisch medewerker. U krijgt een aantal tests en/of vragenlijsten. Tijdens deze tests is uw begeleider niet aanwezig. Meestal wordt het onderzoek in een keer afgenomen en duurt het de hele ochtend. Soms zijn meerdere afspraken nodig. Dit hangt onder andere af van de lengte van het onderzoek, het tempo van werken en vermoeidheid. Als het nodig is kunnen extra pauzes worden afgesproken.

Het psychologisch onderzoek vindt plaats op vrijwillige basis. U kunt dus op elk moment besluiten om niet langer mee te werken. Het is wel belangrijk om te weten dat dit gevolgen heeft voor uw verdere behandeling. Dit wordt dan met u besproken.

Uitslag bespreken

Na het onderzoek worden de resultaten verwerkt in een psychologisch rapport. Omdat het onderzoek meestal deel uitmaakt van meerdere onderzoeken, zal de geriater alle uitslagen met u en/of uw familie bespreken. Als u of uw familie dit wenst, kunt u ook een nagesprek hebben met de psycholoog. Bent u het niet eens met bepaalde delen uit het verslag, dan kunt u vragen dit te veranderen. De geriater informeert uw huisarts over de onderzoeksresultaten, tenzij u bezwaar heeft.

Belangrijk

Wat en wie neemt u mee?

  • Eventuele hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat of leesbril.
  • Om een compleet beeld te krijgen is het wenselijk dat bij het gesprek met de psycholoog een familielid of naaste aanwezig is.

Bent u verhinderd of heeft u vragen?

Heeft u vragen over het onderzoek of bent u verhinderd geef dit dan tijdig telefonisch door bij de afdeling medische psychologie of de poli geriatrie.

Afdeling medische psychologie, bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 22 11 of
0495 - 57 22 12

Poli geriatrie, bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur:
0495 - 57 26 08

geriatrie@sjgweert.nl