Fysiotherapie na een reversed schouder prothese
(omgekeerde schouder prothese)
Fysiotherapie
Voor mensen die een reversed schouderprothese (omgekeerde schouder prothese) krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma zorgt ervoor dat u, zowel voor als na uw operatie, begeleid wordt.
Voordat u wordt opgenomen krijgt u van de fysiotherapeut van het ziekenhuis instructies over de revalidatie. Ook doet de fysiotherapeut een onderzoek zodat hij u na de operatie zo goed mogelijk kan begeleiden.
Fysiotherapie na de operatie
De fysiotherapeut start in de middag op de dag van de operatie met de eerste oefeningen. Uw arm hangt in een soort mitella (immobilizer) ter ondersteuning. Tijdens de opname krijgt u dagelijks fysiotherapie. Onder begeleiding van de fysiotherapeut start u met het oefenen van de geopereerde schouder. Deze oefeningen zijn bedoeld om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren en de spieren rondom de schouder weer te activeren. Ook krijgt u uitleg en advies hoe u thuis verder moet gaan revalideren. De schouder zal ook dagelijks gekoeld worden als ondersteuning voor de pijn en de zwelling die ontstaat na de operatie te doen verminderen.
Het is niet goed voor uw lichaam als u hele dagen alleen maar in bed blijft liggen. Uw conditie gaat achteruit en uw spieren worden ook minder krachtig. Na de operatie is het dus ook erg belangrijk dat u, wanneer mogelijk, zo snel mogelijk gaan mobiliseren. Hiermee bedoelen wij dat u liggen moet afwisselen met zitten op de rand van bed of in een stoel en wanneer mogelijk alweer gaat lopen. De verpleegkundige op de afdeling zal u hier ook op attenderen en u hierin stimuleren.
Ongeveer 2 - 3 dagen na de operatie mag u naar huis. Het is belangrijk dat u de instructies en oefeningen van de fysiotherapeut weet.
Revalidatie
Nadat u met ontslag bent gegaan is het noodzakelijk dat u in uw revalidatie begeleid gaat worden door een fysiotherapeut. Bij voorkeur vind dit plaats bij de fysiotherapeut in het ziekenhuis.
Indien u naar uw eigen therapeut gaat dan krijgt u vanuit het ziekenhuis een overdrachtsbrief mee met richtlijnen voor een goede nabehandeling.
Instructies van de fysiotherapeut
Wat mag NIET:
-
U mag niet onder uw oksel opgetild worden omdat dit kan leiden tot een luxatie van het schoudergewricht. Dit betekent dat de kom van de schouderprothese van de kop afschuift.
-
De eerste 6 weken mag u de schouder maximaal 20 graden naar buiten draaien (de fysiotherapeut legt u dit uit)
Mitella / immobilizer:
- 2 weken na de operatie mag u deze overdag afbouwen op geleide van uw klachten. ’s Nachts houdt u de mitella / immobilizer dus aan.
- Na 6 weken na de operatie mag u deze zowel dag en nacht afbouwen op geleide van uw klachten.
Fietsen:
- Na 6 weken mag u starten met fietsen in onderling overleg met uw behandelend orthopeed.
Slapen:
- Na 8 weken mag er op schouder geslapen worden.
Werk:
- In overleg met de fysiotherapeut is licht werk na 6 weken weer toegestaan (niet tillen).
- In overleg met de fysiotherapeut is matig zwaar werk na 12 weken (lichte lasten tillen onder schouderhoogte).
- In overleg met de fysiotherapeut mag er vanaf 6 maanden gestart worden met contactsporten en eventueel het tillen van zware dingen. Dit word overigens wel afgeraden.
Oefeningen voor thuis
Algemene richtlijnen:
- Vaker op een dag (5 - 6 x) maar dan kortdurend oefenen is verstandiger dan een paar keer (1 - 2 x) per dag lang oefenen.
- Oefenen is noodzakelijk echter probeer niet over te belasten. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.
- U krijgt een oefenprogramma op maat van uw fysiotherapeut.
- Bij pijn geeft koelen met ijs verlichting, 3 - 5 x per dag 10 - 15 minuten
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen met de afdeling fysiotherapie.
Maandag t/m vrijdag
08:00 - 12:00 uur
0495 – 57 26 15