PDF
Stel PDF samen

Lactosebeperkt dieet

Diëtetiek

 

Welke voedingsmiddelen zijn toegestaan?

Brood en ontbijtproducten
Alle soorten brood (behalve melkbrood), alle ontbijtproducten zoals beschuit, knäckebröd, crackers, toast, ontbijtkoek en mues­li.

Margarine, halvarine, oliën en vetten
Alle soorten met uitzondering van roomboter.

Kaas
Alle 'harde' Nederlandse kaassoorten, zoals de Goudse kaas.

Niet gebruiken: zachte kazen zoals smeerkaas, roomkaas, smeltkaas, verse kaas, cottage cheese, Hüttenkäse, mozzarella, kwark en buitenlandse kaassoorten.

Vleeswaren
Alle soorten.

Eieren
Alle soorten.

Overig broodbeleg
Pure chocoladepasta, pure chocoladehagelslag, pure chocoladevlokken, appelstroop, gestampte muisjes, pindakaas, honing, jam, marmelade, stroop en suiker.

Niet gebruiken: melkchocoladeproducten, melkchocoladepasta, ha­zelnootpasta.

Bouillon en soep
Alle soorten bouillon en heldere soepen, zelf bereide, gebonden soepen zonder room of melk.

Vlees, wild en gevogelte
Alle soorten.

Vis, schaal- en schelpdieren
Alle soorten.

Jus en saus
Alle soorten jus en heldere sauzen (zonder room of melk), melk­sauzen van lactosearme melk, alle soorten mayonaise, slasaus en dressing.

Groente en salades
Alle soorten verse groente, alle diepvriesgroente zonder saus, groente uit blik en glas zonder saus, zoetzure groente, augurken en zilveruitjes, salades op basis van azijn en olie.

Aardappelen, rijst, deegwaren
Aardappelen, alle soorten frites, puree van lactosearme melk, rösti, chips, aardappelschijfjes, macaroni, alle soorten rijst, spaghetti, mie, mihoen, vermicelli.

Peulvruchten
Alle soorten (ook in blik en glas, zonder melksaus).

Fruit
Alle soorten vers fruit, alle vruchten in blik, glas, ingevroren, gedroogd of gekonfijt, vruchtenmoes, vruchtensauzen.

Nagerechten
Vla bereid van lactosearme melk en bindmiddel, waterijs, sorbetijs.

Dranken
Thee, koffie, (mineraal)water, aanmaaklimonade, bouillon, groentesap, tomatensap, frisdrank en vruchtensap (met uitzondering van fruitzuiveldranken zoals Taksi, Rivella, Djoezz, Wicky fruitzacht en Sisi Fruitmania).

Bindmiddelen
Alle soorten.

Kruiden, specerijen, smaakstoffen
Alle kruiden en specerijen zoals: anijs, bakpoeder, cacao, citroen­sap, citroenschil, gember, gist, gistvlokken, gistextract, kappertjes, ketjap, knoflook, kokos, kruidenbuiltje, maggi, mosterd, mosterdpoeder, sesamzaad, smaak- en kleuressences, sojasaus, suiker, sukade, Tabasco, tomatenpuree, vanillesuiker, vetsin en Worcestershiresauce.

Versnaperingen
Gebak zonder banketbakkersroom of slagroom, koekjes zonder melklaagje of melkchocolade, snoepjes van uitsluitend suiker en smaakstof (zoals zuurtjes, vruchtenkoekjes, babbelaars en lolly's), ongevulde pure chocolade, waterijs, sorbetijs, dadels, noten, pinda's (zonder deeglaagje), studentenhaver, kokos, olijven, chips en popcorn.

Melkproducten

Niet gebruiken: melk, yoghurt, karnemelk, chocolademelk, yoghurtdrank, slag­room, crème fraiche, koffiemelk, gewone pap en gewone vla, kwark en roomijs. Ook de probiotica zoals Actimel, Yakult en vergelijkbare soorten bevatten lactose en mogen niet gebruikt worden.

Deze producten kunt u vervangen door de onderstaande producten:

  • Sojamelk
    Sojamelk is lactosevrij. Tegenwoordig zijn er meerdere producten op basis van sojamelk verkrijgbaar, zoals melk, chocolademelk, vruchtendrank, vla, kookroom en  slagroom. Bij het gebruik van producten op basis van soja is het belangrijk dat ze voldoende calcium bevatten. Sojamelk bevat van nature namelijk geen calcium, wel kan er calcium aan zijn toegevoegd. Op de verpakking wordt dit vaak duidelijk aangegeven. Alpro Soja en Provamel zijn bijvoorbeeld lactosevrije producten.
  • MinusL
    MinusL heeft meerdere lactosevrije producten op basis van koemelk zoals melk, (vruchten)yoghurt, kwark, vla en pudding. Het assortiment MinusL producten kan variëren per supermarkt. Op www.minusL.nl kunt u eventueel terecht voor meer informatie over het assortiment en de verkrijgbaarheid.

Melk en melkproducten leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B2. Het zomaar weglaten van deze producten uit de voeding, kan leiden tot tekorten aan deze mineralen en vitamines. Het is aan te raden hiervoor vervangende producten te gebruiken, zoals harde kaas, zure melkproducten, melkvervangende producten en preparaten.

Daarnaast kunnen onderstaande enzympreparaten gebruikt worden:

  • Kerulac / Disolact lactase drops
    Een vloeibaar enzympreparaat dat lactase bevat. Dit is het enzym dat lactose in melk af­breekt. Door Kerulac of Disolact lactase drops aan gewone melk(producten) toe te voegen, wordt deze lactosearm gemaakt.
  • Kerutabs/ Disolact
    Kerutabs / Disolact is een enzympreparaat in tabletvorm. Indien u gelijktijdig bij het eten van een lactosebevattend product de tabletten inneemt, wordt de lactose in het maagdarmkanaal afgebroken.

Voor verdere informatie over deze producten vraag uw diëtist of raadpleeg de bijsluiter. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek

Meer informatie

Meer informatie over het lactosebeperkt dieet vindt u in de folder 'Voedingsadviezen bij lactose-intolerantie' van het Voedingscentrum.

Deze folder is verkrijgbaar bij uw diëtist of via het Voedingscentrum in Den Haag.
070 - 306 88 88
www.voedingscentrum.nl