PDF
Stel PDF samen

Humira® bij psoriasis

Behandeling

Dermatologie

Om Humira® (Adalimumab) goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze aan uw dermatoloog of dermatologieverpleegkundige.

Werking

Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt. Dit is een complex samenspel tussen verschillende typen cellen, onder andere TNF (ontstekingseiwit 'Tumor Necrose Factor').

Humira® is een geneesmiddel dat vroeg ingrijpt in het onderliggend ziekteproces van psoriasis. Het werkt door zich te binden aan TNF. Hierdoor komt de ontstekingsreactie niet op gang. Over het algemeen begint u de werking van Humira® te merken nadat u het een paar keer heeft gebruikt. Meestal werkt het optimaal na 3 maanden.

Wanneer krijgt u Humira®?

U krijgt Humira® als de gebruikelijke therapieën onvoldoende werken bij matige tot ernstige psoriasis.

Gebruik

Humira® krijgt u via de apotheek in het SJG Weert. Hiervoor heeft u een recept en artsenverklaring nodig Humira® is verkrijgbaar in een kant en klare voorgevulde spuit. De normale hoeveelheid is 40 mg 1 x per 2 weken. Het medicijn wordt op een vaste dag gespoten. De spuit wordt onderhuids gezet. U kunt Humira® ook zelf leren spuiten. De dermatoloog verwijst u naar de dermatologieverpleegkundige om dit te leren.

Bewaren

Bewaar Humira® buiten het bereik van kinderen, in de koelkast tussen 2 - 8 ºC. U mag het niet invriezen. Buiten de koelkast is Humira® beperkt houdbaar. Gebruik bij vervoer daarom het speciaal bijgeleverde koeltasje en koelelement. 

U mag de spuit een half uur voordat u hem gebruikt uit de koelkast nemen, zodat de vloeistof niet meer zo koud is. Op de etiketten van de spuiten staat de houdbaarheidsdatum. Controleer deze voor gebruik.

Vergeten te spuiten

Als u Humira® bent vergeten, neem de spuit dan zodra u er aan denkt. De volgende spuit neemt u op de dag dat u volgens schema uw volgende spuit had moeten nemen.

Neem nooit een dubbele hoeveelheid om de overgeslagen spuit in te halen.

Voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk te weten of u in het verleden tuberculose (TBC) heeft gehad of ermee in contact bent geweest. De behandeling met Humira® kan namelijk een TBC uit het verleden weer activeren. Daarom wordt een longfoto (X-thorax) gemaakt en krijgt u een huidtest voor tuberculose (Mantouxtest). Deze huidtest gebeurt via een klein spuitje vlak onder de huid. Wanneer hieruit blijkt dat u vroeger TBC heeft gehad of ermee in contact bent geweest, kan uw arts, na eventueel overleg met de longarts, besluiten om u uit voorzorg medicijnen te geven tegen TBC. Het starten met de behandeling van Humira® zal tijdelijk worden uitgesteld.

Laat uw dermatoloog weten als u:

 • een plaatselijke ontsteking heeft (bv. een zweer op het been)
 • een algehele infectie heeft (bv. griep)
 • binnenkort een inenting krijgt
 • aan een neurologische ziekte lijdt (bv. multiple sclerose) of een ontsteking heeft van de oogzenuw(en)
 • ernstig(e) hartproblemen/hartfalen heeft of heeft gehad
 • zwanger bent of een kinderwens heeft
 • andere medicijnen gebruikt (zorg voor een recent medicijnenpaspoort!)

Bijwerkingen

 • De meest voorkomende bijwerking is roodheid jeuk en zwelling op de plaats waar de spuit is gezet.
  In dat geval kunt u uw huid het beste koelen met een koud washandje. Meestal komt dit na de eerste maand van de behandeling minder voor.
 • Humira® kan het risico op het krijgen van ontstekingen verhogen.

Let daarom op de volgende tekenen vanaf het moment dat de behandeling is gestart:

 • gezwollen lymfklieren / keelpijn
 • aanhoudend hoesten
 • plotseling gewichtsverlies
 • koorts
 • vermoeidheid
 • andere klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag en maagdarmproblemen

Wanneer u een ontsteking krijgt (bv. een longontsteking) of koorts terwijl u Humira® gebruikt neemt u contact op met uw behandelend dermatoloog. Dan wordt bijna altijd tijdelijk gestopt met Humira®, om uw afweersysteem de kans te geven de ontsteking te bestrijden. Mogelijk zal er antibiotica worden voorgeschreven. Mogelijke bijwerkingen op lange termijn zijn nog niet bekend, omdat dit middel pas enkele jaren op de markt is.

Bloedcontrole

Door regelmatig,ongeveer 1 x per 3 maanden, uw bloed te laten onderzoeken, kunnen bijwerkingen vroeg worden opgespoord. Ook bij langdurig gebruik is het belangrijk zich goed aan de afspraken voor bloedcontrole te houden.

Alcohol

Alcohol heeft een ongunstige invloed op de werking van Humira®. Het beste kunt u het gebruik van alcohol beperken, of liever vermijden.

Inentingen / vaccinaties

Door het gebruik van Humira® kan het zijn dat u meer vatbaar bent voor bepaalde infectieziekten (bijvoorbeeld griep). Het kan zinvol zijn om u hiervoor te laten inenten. Overleg dit met uw dermatoloog.

Voor overige inentingen (vaccinaties), bijvoorbeeld nodig voor een buitenlandse reis, raden wij u aan 6 maanden van te voren te overleggen met uw dermatoloog en de GGD. Informatie over de GGD kunt u vinden op de website www.ggdlimburgnoord.nl

Inenten met een levend vaccin is niet toegestaan.

Zwangerschap / kinderwens tijdens Humira® gebruik

 • het advies is om niet zwanger te worden.
 • zorg voor voorbehoedsmiddelen tot ten minste 5 maanden na het stoppen met Humira®, Dit geldt ook voor mannen.
 • Tijdens het gebruik mag u geen borstvoeding geven.

Operatieve ingrepen

Zeg tegen uw arts dat u Humira® gebruikt en daarom sneller een ontsteking krijgt.

Tandheelkundige behandeling

 • U mag Humira® gewoon gebruiken bij het boren van gaatjes en het verwijderen van tandsteen.
 • Krijgt u een behandeling, waarbij een operatie nodig is, zoals implantaten, trekken van tanden en kiezen, zeg dan tegen uw arts dat u Humira® gebruikt.

Reizen

 • Als u met vakantie gaat, bewaart u Humira® gekoeld. Gebruik hiervoor uw koeltas en koelelementen
 • Als u vliegt, neemt u de spuiten mee in de handbagage. De temperatuur in het bagageruim is vaak erg laag waardoor ze kunnen bevriezen.
 • Neem van tevoren contact op met de vliegtuigmaatschappij om te melden dat u naalden en spuiten in uw handbagage meeneemt.
 • Een volledig ingevuld medisch paspoort is nodig om u te kunnen legitimeren.
 • Vraag op de poli dermatologie de benodigde reisdocumentatie.

Bloeddonor

Bent u bloeddonor, neem contact op met de bloedbank om uw aandoening en medicijngebruik te melden. Waarschijnlijk kunt u geen donor meer zijn.

Bereikbaarheid voor medisch advies

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neem dan contact op met:

Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 12:00 uur
13:30 - 16:30 uur

Buiten kantooruren en in het weekend: uw huisartsenpost.
De huisarts kan contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog.