PDF
Stel PDF samen

Enbrel® bij psoriasis

Behandeling

Dermatologie

Uw arts heeft Enbrel® voorgeschreven. Om Enbrel® goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze aan uw dermatoloog of dermatologieverpleegkundige.

Werking

Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt. Dit is een complex samenspel tussen verschillende typen cellen, onder andere TNF (ontstekingseiwit 'Tumor Necrose Factor').

Enbrel® is een geneesmiddel dat vroeg ingrijpt in het onderliggend ziekteproces van psoriasis. Het werkt door zich te binden aan TNF. Hierdoor komt de ontstekingsreactie niet op gang. Over het algemeen begint u de werking van Enbrel® te merken nadat u het een paar keer heeft gebruikt. Meestal werkt het optimaal na 3 maanden.

Wanneer krijgt u Enbrel®?

U krijgt Enbrel® als andere behandelingen niet voldoende helpen.

Gebruik

Enbrel® krijgt u via de apotheek in het SJG Weert. Hiervoor heeft u een recept en artsenverklaring nodig. Enbrel® is verkrijgbaar in een kant en klare voorgevulde spuit, de 'enbrel myclick pen' (spuit waarbij je alleen op een knopje hoeft te drukken). De normale hoeveelheid is 50 mg 1 x per week. Het medicijn wordt op een vaste dag gespoten. De spuit wordt onderhuids gezet. U kunt Enbrel® ook zelf leren spuiten. De dermatoloog verwijst u naar de dermatologieverpleegkundige om dit te leren.

Bewaren

Bewaar Enbrel® buiten het bereik van kinderen, in de koelkast tussen 2 - 8 ºC. U mag het niet invriezen. Buiten de koelkast is Enbrel® beperkt houdbaar. Gebruik bij vervoer daarom het speciaal bijgeleverde koeltasje en koelelement.

U mag de spuit een half uur voordat u hem gebruikt uit de koelkast nemen, zodat de vloeistof niet meer zo koud is. Op het etiket van de spuit staat de houdbaarheidsdatum. Controleer deze voor gebruik.

Vergeten te spuiten

Als u Enbrel® een keer vergeet, neem de spuit dan als het kan nog dezelfde dag. Wanneer u de spuit langer dan een dag vergeten bent, sla deze dan over en neem de volgende spuit volgens het gebruikelijke schema.

Neem nooit een dubbele hoeveelheid om de overgeslagen spuit in te halen.

Voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk te weten of u in het verleden tuberculose (TBC) heeft gehad of ermee in contact bent geweest. De behandeling met Enbrel® kan namelijk een TBC uit het verleden weer activeren. Daarom wordt een longfoto (X-thorax) gemaakt en krijgt u een huidtest (Mantouxtest). Deze huidtest gebeurt via een klein spuitje vlak onder de huid. Wanneer hieruit blijkt dat u vroeger TBC heeft gehad of ermee in contact bent geweest, kan uw arts, na eventueel overleg met de longarts, besluiten om u uit voorzorg medicijnen te geven tegen TBC. Het starten met de behandeling van Enbrel® zal tijdelijk worden uitgesteld.

Laat uw dermatoloog weten wanneer u:

 • Een plaatselijke ontsteking heeft (bv. een zweer op het been).
 • Een algehele infectie heeft (bv. griep).
 • Binnenkort een inenting krijgt.
 • Aan een neurologische ziekte lijdt (bv. Multiple Sclerose) of een ontsteking heeft van de oogzenuw(en).
 • Ernstig(e) hartproblemen/hartfalen heeft of heeft gehad.
 • Zwanger bent of een kinderwens heeft.
 • Andere medicijnen gebruikt (zorg voor een recent medicijnenpaspoort!)

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking is roodheid, jeuk en zwelling op de plaats waar de spuit is gezet. In dat geval kunt u uw huid het beste koelen met een koud washandje. Meestal komt dit na de eerste maand van de behandeling minder voor.

Enbrel® kan het risico op het krijgen van ontstekingen verhogen. Let daarom op de volgende tekenen vanaf het moment dat de behandeling is gestart:

 • gezwollen lymfklieren/keelpijn,
 • aanhoudend hoesten,
 • plotseling gewichtsverlies,
 • koorts,
 • vermoeidheid,
 • andere klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag en maagdarmproblemen.

Wanneer u koorts of een ontsteking krijgt (bv. een longontsteking) terwijl u Enbrel® gebruikt, neemt u contact op met uw dermatoloog. Om uw afweersysteem de kans te geven de ontsteking te bestrijden wordt bijna altijd tijdelijk gestopt met Enbrel®. Mogelijke bijwerkingen op lange termijn zijn nog niet bekend omdat dit middel pas enkele jaren op de markt is.

Bloedcontrole

Door regelmatig, ten minste 1 x per 3 maanden, uw bloed te laten onderzoeken, kunnen bijwerkingen vroeg worden opgespoord. Ook bij langdurig gebruik is het belangrijk dat u zich goed aan de afspraken voor bloedcontrole houdt.

Alcohol

Alcohol kan de werking van Enbrel® verminderen. Het beste kunt u het gebruik van alcohol beperken, of liever vermijden.

Inentingen / vaccinaties

Door het gebruik van Enbrel® kunt u meer vatbaar zijn voor bepaalde infectieziekten (bv. griep). Het kan zinvol zijn om u hiervoor te laten inenten (griepspuit). Overleg dit met uw dermatoloog.

Voor overige inentingen (vaccinaties), bijvoorbeeld nodig voor een buitenlandse reis, raden wij u aan 6 maanden van te voren te overleggen met uw reumatoloog en de GGD. Informatie over de GGD kunt u vinden op de website www.ggdlimburgnoord.nl

Inenten met een levend vaccin is niet toegestaan.

Zwangerschap / kinderwens tijdens Enbrel® gebruik

 • Het advies is om niet zwanger te worden.
 • Zorg voor voorbehoedsmiddelen tot ten minste 1 maand na het stoppen met Enbrel®. Dit geldt ook voor mannen.
 • Tijdens het gebruik mag u geen borstvoeding geven.

Operatieve ingrepen

 • Bij een geplande operatie stopt u 2 weken van te voren met Enbrel®. Als de wond goed geneest, mag u weer beginnen.
 • Moet u met spoed geopereerd worden, stop dan zo snel mogelijk.
 • Zeg tegen uw arts dat u Enbrel® gebruikt en daarom sneller een ontsteking krijgt.

Tandheelkundige behandeling

 • U mag Enbrel® gewoon gebruiken bij het boren van gaatjes en het verwijderen van tandsteen.
 • Krijgt u een behandeling waarbij een operatie nodig is, zoals implantaten, trekken van tanden en kiezen, stop dan 2 weken voor de behandeling.
 • U mag Enbrel® weer gebruiken als de wond genezen is en de eventuele antibioticumkuur beëindigd is.

Reizen

 • Als u met vakantie gaat, bewaart u Enbrel® gekoeld. Gebruik hiervoor uw koeltas en koelelementen.
 • Als u vliegt, neemt u de spuiten mee in de handbagage. De temperatuur in het bagageruim is vaak erg laag waardoor ze kunnen bevriezen.
 • Neem van tevoren contact op met de vliegtuigmaatschappij om te melden dat u naalden en spuiten in uw handbagage meeneemt.
 • Een volledig ingevuld medisch paspoort is nodig om u te kunnen legitimeren.
 • Vraag op de poli dermatologie de benodigde reisdocumentatie.

Bloeddonor

Bent u bloeddonor, neem contact op met de bloedbank om uw aandoening en medicijngebruik te melden. Waarschijnlijk kunt u geen donor meer zijn.

Bereikbaarheid voor medisch advies

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, neem dan contact op met:

Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 12:00 uur
13:30 - 16:30 uur

Buiten kantooruren en in het weekend: uw huisartsenpost.
De huisarts kan contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog.