PDF
Stel PDF samen

Lichttherapie

bij huidaandoeningen

Dermatologie

Voor de behandeling van uw huidaandoening is gekozen voor lichttherapie. In deze folder leest u meer hierover.

Waarom lichttherapie?

Natuurlijk zonlicht heeft een positieve invloed op sommige huidaandoeningen. Huidaandoeningen worden vaak veroorzaakt door een overactieve afweerreactie in de huid zelf. Vooral het ultraviolette (UV) deel in het zonlicht remt de afweer in de huid waardoor de aandoening minder wordt.

Wat is lichttherapie?

Bij lichttherapie wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht. Hiermee is het mogelijk om de huid te belichten met een bepaalde hoeveelheid ultraviolet licht, om uw huidziekte (tijdelijk) te genezen. Dit kan de gehele huid zijn of een gedeelte ervan (deelbelichting). Er zijn 2 soorten lichttherapie:

  • UVB lichttherapie (meest gebruikte vorm)
  • UVA lichttherapie

UVA wordt gecombineerd met een medicijn (Psoraleen) en heet dan PUVA-therapie. Psoraleen wordt als tabletten ingenomen of in de vorm van een emulsie op de huid aangebracht. Soms wordt de lichtbehandeling gegeven in combinatie met een zalftherapie of andere medicijnen. Uw arts bespreekt dit met u.

Hoe gaat lichttherapie in zijn werk?

De lichtbehandeling gebeurt op de polikliniek dermatologie op de eerste etage. U neemt, op aanwijzing van de assistente,  plaats in de lichtcabine waar uw huid belicht wordt. In het begin is dit kortdurend afhankelijk van uw huidtype. Per keer wordt u steeds langer belicht, tot maximaal 10 - 15 minuten afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid. Tijdens de belichting krijgt u een beschermbrilletje op om beschadiging van de ogen te voorkomen. U draagt tijdens de belichting alleen een slip.

UVB behandeling
UVB krijgt u 2 - 3 x per week, afhankelijk van de ernst van uw huidaandoening. Het is ook mogelijk dat slechts delen van het lichaam worden belicht, bijvoorbeeld de handen en/of voeten. De behandeling gebeurt dan plaatselijk met behulp van een deelbelichter.

PUVA-therapie
U neemt de Psoraleen tabletten 2 uur voor de lichttherapie in. Deze tabletten maken uw huid extra gevoelig voor UV licht en werken nog een aantal uren door. Het is belangrijk na het innemen van deze tabletten de zon te vermijden. Komt u toch buiten, bescherm dan uw huid goed en draag een zonnebril. Wordt u met de emulsie behandeld, dan wordt dit 1 uur voor de behandeling door de assistente aangebracht op de delen van de huid die worden belicht. PUVA krijgt u 2 x per week.

Voordelen van lichttherapie

De voordelen van lichttherapie zijn sterk afhankelijk van de soort huidziekte die u heeft. Uw arts geeft uitleg waarom voor lichttherapie is gekozen.

Meestal werkt lichttherapie intensiever dan zalftherapie, waardoor de huidziekte sneller verdwijnt en waarschijnlijk langer wegblijft.

Nadelen van lichttherapie

Het nadeel is kans op verbranding. In principe zijn de behandelschema’s zodanig dat de kans op verbranding uiterst minimaal is. 

Dit kan verbranding zijn door het ultraviolet licht van in de lichtcabine, maar ook verbranding door de zon. Door de therapie heeft de huid al bijna de maximale dosering UVB licht te verwerken gehad. Extra zonlicht kan dan alsnog leiden tot verbranding van de huid. Beschermende kleding en zonnebrandcrème kunnen dus nodig zijn.

Op lange termijn krijgt u veroudering van de huid, net als bij overmatig zonnebaden.

Het belangrijkste nadeel is dat, na heel veel behandelingen, de kans op huidkanker toeneemt. Als u de voorschriften en adviezen van uw arts opvolgt zal de kans hierop minimaal zijn.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen niet behandeld worden met PUVA.

Waar moet u op letten tijdens en na de behandeling?

Probeer tussen de behandelingen door zo min mogelijk in de zon te komen. Op deze manier is de kans op verbranding minimaal. Gebruik ook geen zonnebank.

Medicatie kan de huid gevoelig maken voor licht. Geef daarom elk geneesmiddel, dat u tijdens de behandeling gebruikt, door aan uw behandelaar. Er zijn nogal wat medicijnen die de kans op verbranding of verkleuring doen toenemen.

De behandeling met lichttherapie kan uw huid erg droog maken. U krijgt vette crème mee waarmee u uw huid dagelijks kunt insmeren, zo nodig meerdere keren per dag.

De voorschriften die gelden tijdens de behandeling worden vooraf met u besproken door degene die u behandelt.

Uw arts maakt regelmatig een controle afspraak met u. Is dit om wat voor reden dan ook niet gebeurd, neem dan zelf contact op met uw arts.

Heeft u vragen?

Heeft u tijdens de behandeling vragen neem dan contact op met de afdeling fysiotherapie of de poli dermatologie.

Afdeling fysiotherapie:
0495 - 57 26 15 
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60 
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 12:00 uur
13:30 - 16:30 uur