PDF
Stel PDF samen

Zweetklieroperatie

Chirurgie

Bij u is een ontsteking van de oppervlakkige zweetklieren (hidradenitis) geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u daaraan geopereerd wordt. In deze folder geven wij u hier informatie over.

Wat is hidradenitis?

Een hidradenitis is een zweetklierontsteking. Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene klieren. Daarnaast bestaat nog een tweede soort, de apocriene zweetklieren, die alleen in de oksels, de liezen en de tepelhof worden aangetroffen. Deze geven ook de bekende zweetgeur af. Bij de laatste soort kunnen ontstekingen ontstaan, een onschuldige maar vervelende afwijking die soms operatief behandeld moet worden.

Klachten

Er ontstaat een zwelling, roodheid en pijn in een oksel of liesstreek. Soms ontwikkelt zich daarna een abces dat kan doorbreken. Het probleem kan zich uitbreiden over meer zweetklieren, waardoor een groter gebied van zwelling en roodheid ontstaat.

Verschil kan worden gemaakt in een acute ontsteking met abcesvorming en een chronische vorm met afwisselend meer en minder klachten. De afwijking kan beperkt blijven tot een klein gebiedje of zich langzaam uitbreiden over een groot gebied in oksel of lies.

Deze klachten worden vaker bij vrouwen en bij rokers aangetroffen.

Diagnose en onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie bestaat de behandeling uit het wijzigen van leefregels en eventueel medicijnen of een operatie.

Leefregels en medicijnen
Als u een lichte vorm van ontsteking heeft, is het belangrijk dat u enkele leefregels in acht neemt. Onder het kopje 'Wat u verder nog moet weten' vindt u enkele leefregels die helpen het gebied rustig te houden. Soms kan een antibioticakuur worden voorgeschreven.

Operatie
Bij een ontsteking in een beperkt gebied wordt over algemeen, tijdens een kleine poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving, het aangedane huidgebied verwijderd. Betreft het een groot gebied of zijn er ontstekingen op meerdere plaatsen, dan kan het nodig zijn de operatie in dagbehandeling of tijdens een korte opname te doen. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving (narcose).

Tijdens de operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken zweetklieren. Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de arts besluiten de wond te verkleinen met enige hechtingen of geheel open te laten. Meestal wordt de wond niet helemaal dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken.

Een nadeel van deze open wondbehandeling is dat het litteken uiteindelijk wat minder mooi kan zijn.

Bij zeer uitgebreide, meestal lang bestaande problemen die niet op andere wijze tot rust te brengen zijn, kan besloten worden tot plastische chirurgie. Hierbij wordt het gehele ontstoken gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna het wondgebied wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze grotere ingreep is zelden noodzakelijk. In deze folder wordt hierop niet verder ingegaan.

Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder (plaatselijke) verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed weg kan stromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt open gelaten.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn ook bij deze operatie de normale risico's, zoals trombose of longontsteking, nabloeding en ontsteking. De kans op een ontsteking is bij deze ingreep groter. Het is mogelijk dat de ontsteking in de zweetklieren zich, ondanks de operatie, gaat uitbreiden naar de zweetklieren in de omgeving. Daardoor kan een volgende operatie nodig zijn.

Na de operatie

Als de ingreep onder plaatselijke verdoving is gedaan, zal het gevoel 1 - 2 uur na de ingreep weer normaal zijn. De pijn na de ingreep valt over het algemeen erg mee. Tegen de pijn kunt u pijnstillers als paracetamol 500 mg gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist.

Vanaf de dag na de ingreep moet u dagelijks 2 - 3 x douchen of wassen met 'zeepvrije' (PH-neutraal) zeep of een 'zeepvrije' douchegel. Met de douchekop de wond schoonsproeien is een goede methode. Dep het wondgebied daarna zachtjes goed droog en bedek het met een gaasverband.

Weer thuis

Zwemmen wordt afgeraden omdat het water meestal niet schoon genoeg is.

De hechtingen (indien aanwezig) worden na ongeveer één week verwijderd. U krijgt daarvoor een afspraak op de polikliniek. De genezing van deze wond kan wat langer duren. Meestal is de wond binnen 3 - 4 weken goed dicht.

Wat u verder nog moet weten

Een aantal leefregels zijn belangrijk als u een ontsteking van de apocriene zweetklieren heeft of heeft gehad.

  • De ontsteking wordt erger door roken, waarschijnlijk omdat deze zweetklieren meer gevoelig zijn voor nicotine. Stop daarom met roken, bij voorkeur zonder gebruik van nicotine vervangende medicijnen (kauwgom of pleisters).
  • Dagelijks goed schoonhouden van de oksels en de liesgebieden door goed te douchen.
  • Gebruik eventueel een 'zeepvrije' zeep of douchegel.
  • Dep deze gebieden na het wassen goed droog.
  • Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.
  • Draag geen strak zittende of schurende kleding.
  • Gebruik alleen een deodorant die geen transpiratieremmer bevat.

In het algemeen geldt dat u na deze ingreep weer mag ondernemen wat u kunt, tenzij uw arts anders adviseert. Doen zich problemen voor als u weer thuis bent neem dan contact op met uw huisarts of specialist.

Deze informatie is samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur