Weer thuis na een operatie
Urologie
Heelkunde
U bent opgenomen geweest op afdeling Heelkunde in SJG Weert omdat u een operatie of behandeling heeft ondergaan. Deze folder geeft u algemene informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als er lichamelijke klachten optreden. Het kan zijn dat uw arts andere afspraken met u heeft gemaakt. U houdt zich dan aan die afspraken.
Wond
De operatiewond wordt gesloten met draadhechtingen, agraves (nietjes) of steristrips (witte hechtpleisters). Het kan ook zijn dat de wond onderhuids gehecht is. Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Het is bij een droge wond daarna niet nodig om afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt is het verstandig deze met een pleister te bedekken. U krijgt een recept mee om deze te halen bij uw apotheek.
Bij een gesloten wond mag u de eerste week niet zwaar tillen omdat dan te veel druk op het wondgebied komt te staan. Bescherm de wond tegen zon.
Hechtingen, agraves en steristrips
De hechtingen of agraves worden poliklinisch verwijderd. Er wordt voor u een afspraak gemaakt ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips laten in de loop van de week vanzelf los, zo niet dan worden ook deze op de poli verwijderd.
In bad of douche
- U mag in bad als de wond helemaal dicht is, de hechtingen verwijderd zijn en zich een litteken gevormd heeft. Twijfelt u, stel het baden dan nog uit. Door het liggen in water wordt de huid zachter en kunnen wondranden gaan wijken waardoor een lelijk litteken ontstaat.
- U mag douchen, ook als er nog nietjes of hechtingen in de wond zitten. Dep de wond na het douchen goed droog met een schone handdoek.
- Het gebruik van zeep, deodorant, bodylotion in het wondgebied is af te raden.
- Ga niet naar de sauna of in het zwembad totdat de hechtingen, agraves of steristrips verwijderd zijn en de wond helemaal dicht is.
Werken, sporten en autorijden
Doordat u narcose of een verdoving heeft gehad is het mogelijk dat u zich de eerste dagen niet fit voelt. Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig/ pijnlijk blijft.
Uw arts overlegt met u wanneer u weer kunt gaan sporten, en werken. U kunt lichte activiteiten langzaam uitbreiden zonder te forceren.
Na een TUR-prostaat mag u 6 weken:
- Niet fietsen, niet vrijen of masturberen
- Geen zwaar werk verrichten zoals tillen/sporten
- Geen alcohol gebruiken
Na een TUR-blaas mag u 3 weken:
- Niet fietsen
- Geen zwaar werk verrichten zoals tillen/sporten
- Geen alcohol gebruiken
Na een blaashalsincisie mag u 4 weken:
- Niet fietsen, niet vrijen of masturberen
- Geen alcohol gebruiken
Problemen
Problemen die thuis kunnen optreden zijn:
- Koorts: aanhoudende temperatuursverhoging boven de 38,4 °C
- Pijn die niet verdwijnt na innemen van pijnstillers.
- Nabloeding
- Roodheid en zwelling van het wondgebied
- Verlies van vies geurend wondvocht
Pijnmedicatie
U heeft van uw specialist pijnmedicatie voorgeschreven gekregen. Het is belangrijk dat u deze inneemt. Regelmatige innemen van pijnstillers bevordert het herstel! Uw specialist informeert u over de dosering en eventuele speciale richtlijnen.
Heeft u nog vragen?
Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en u ondervindt de eerste 24 uur problemen neem dan contact op met de afdeling heelkunde.
Afdeling heelkunde:
0495 - 57 21 17
Daarna kunt u bij problemen contact opnemen met de poli urologie, de SEH of de huisarts (buiten kantooruren of in het weekend).
Poli urologie:
0495 - 57 24 80
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:30 uur
Spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10
Huisartsenpost:
Vul de vragenlijst in