PDF
Stel PDF samen

Weer thuis na een operatie

Orthopedie, algemeen

Heelkunde

U bent opgenomen geweest op de afdeling heelkunde omdat u een operatie of behandeling heeft ondergaan. Deze folder geeft u algemene informatie over de leefregels thuis en wat u moet doen als er lichamelijke klachten optreden. Indien uw arts andere afspraken met u heeft gemaakt, houdt u dan aan de adviezen van uw arts.

Wond

De operatiewond wordt gesloten met draadhechtingen, agraves (nietjes) of steristrips (witte hechtpleisters). Het kan ook zijn dat de wond onderhuids gehecht is. Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur.

Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt is het verstandig deze met een pleister te bedekken. U krijgt zo nodig een recept mee om deze te halen bij uw apotheek.

In bad of douche

  • Neem de eerste 2 weken geen bad omdat de wond dan kan verweken.
  • U mag na 3 dagen douchen. Dep de wond na het douchen goed droog met een schone handdoek.
  • Het gebruik van zeep, deodorant, bodylotion in het wondgebied is af te raden.
  • Ga niet naar de sauna of in het zwembad totdat de hechtingen, agraves of steristrips verwijderd zijn en de wond helemaal dicht is.

Hechtingen, agraves en steristrips

De hechtingen of agraves worden poliklinisch verwijderd. Er wordt voor u een afspraak gemaakt 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips laten in de loop van de week vanzelf los, zo niet dan worden ook deze op de poli verwijderd.

Werken, sporten en autorijden

Doordat u narcose of een verdoving heeft gehad is het mogelijk dat u zich de eerste dagen niet fit voelt. Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig / pijnlijk blijft. Uw arts overlegt met u wanneer u weer kunt gaan sporten, werken en autorijden. U kunt lichte activiteiten langzaam uitbreiden zonder te forceren.

Problemen

Wanneer u thuis dringende vragen of een van onderstaande klachten heeft neem dan contact op. Problemen die u thuis kun krijgen zijn:

  • Koorts: aanhoudende temperatuursverhoging boven de 38 °C.
  • Pijn die niet verdwijnt na innemen van pijnstillers.
  • Nabloeding.
  • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
  • Verlies van vies geurend wondvocht.

Pijnmedicatie

U heeft van uw specialist pijnmedicatie voorgeschreven gekregen. Het is belangrijk dat u deze inneemt. Regelmatige innemen van pijnstillers bevordert het herstel!

Speciale richtlijnen

De arts vertelt u of er speciale richtlijnen zijn waaraan u zich dient te houden om uw herstel te bevorderen.

Heeft u nog vragen?

Wie kunt u bellen bij problemen?
Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en u ondervindt de eerste 24 uur problemen neem dan contact op met de afdeling heelkunde.

Afdeling heelkunde:
0495 - 57 21 17

Daarna kunt u bij problemen contact opnemen met de poli orthopedie, de SEH of de huisarts (buiten kantooruren of in het weekend).

Poli orthopedie:
0495 - 57 21 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur

Spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10

Huisartsenpost:
Vul de vragenlijst in