PDF
Stel PDF samen

Ingegroeide teennagel

Chirurgie

In deze folder vindt u een overzicht van de klachten van een ingegroeide teennagel en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. De situatie kan bij iedereen anders zijn.

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid. Dit geeft irritatie, pijn of een ontsteking.

Hoe ontstaat het?

Mogelijke oorzaken:

  • de schoenen zijn te nauw of te smal;
  • de bouw van de teen zelf. De teen is licht gekanteld en bij het lopen drukt een nagelrand te veel in de huid;
  • door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw arts zal met u bespreken welke behandeling voor uw ingegroeide nagel teen het beste is.

Als de nagelrand een beetje (dreigt) in te groeien en irriteert kan een wattenbolletje onder de nagel geschoven worden. De nagelrand is dan wat opgehoogd.

Soms is voldoende de huid onder de nagelrand regelmatig naar beneden te masseren.

Blijvende versmalling van de nagel
De nagel kan blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel wordt weg gesneden of gekrabd. Ook kan met een speciale vloeistof (fenol) het stukje wortel worden vernietigd.

Verwijderen van de nagel
Soms kan het nodig zijn de hele of halve nagel te verwijderden. Hiervoor hoeft u niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. U kunt na de behandeling weer naar huis.

Een operatieve behandeling van een ingegroeide teennagel vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. De teen wordt plaatselijk verdoofd met 2 prikken in de teen. De nagel wordt behandeld en daarna wordt de teen verbonden.

Voorbereiding

  • Neem een rolstoel vanuit de ingang van het ziekenhuis mee naar de tweede etage zodat u na de behandeling niet zelf hoeft te lopen.
  • Regel ook iemand die meekomt voor vervoer

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u weer naar huis.

Leg de voet thuis hoog om nabloedingen te voorkomen. Het kan zijn dat u napijn krijgt. Afhankelijk van de soort behandeling zal de pijn licht of matig zijn. U mag hiertegen een milde pijnstiller, zoals paracetamol nemen. Het beste is de pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. Ook kan het hooghouden van de teen de pijn verlichten. Normaal lopen zal, afhankelijk van de pijn, meestal al weer na 2 - 5 dagen mogelijk zijn.

U mag het verband zelf de volgende dag eraf halen. Mocht het verband niet vanzelf loskomen dan mag u dit onder stromend water voorzichtig los maken. Dagelijks de teen spoelen onder stromend water en een pleister plakken totdat de wond genezen is. Gebruik geen soda, Biotex of Badedas badjes omdat dit de omgevende huid verweekt en daarmee de wondgenezing vertraagt.

Belangrijk

Voorbereiding
Neem een rolstoel vanuit de ingang van het ziekenhuis mee naar de tweede etage zodat u na de behandeling niet zelf hoeft te lopen. Regel ook iemand die meekomt voor vervoer

Mogelijke complicaties
Bij deze operatie komen zelden nabloedingen of infecties voor.

Als de teen weer gaat bloeden of als u meer pijn krijgt aan de teen kunt u contact opnemen met de poli chirurgie, op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 - 17:00 uur.

Na 17.00 uur en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH). 

Poli chirurgie:
0495 – 57 22 70

Spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur