Pijnlijke achillespees
Achillodynie
Chirurgie
Orthopedie
Bij u is de diagnose achillodynie gesteld. Deze folder geeft u uitleg over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.
Wat is achillodynie?
Achillodynie is de medische term voor een pijnlijke achillespees. De achillespees (P) is een dikke pees die het hielbeen (H) verbindt met de kuitspier (K). In de ruimte (R) tussen het hielbeen en de voorzijde van de pees zit een zeer kleine met vocht gevulde ruimte, de slijmbeurs (S).
Bij een kleine beschadiging van de parallelle vezeltjes van de pees krijgt u pijn en zwelling. Omdat om de achillespees, in tegenstelling tot de meeste andere pezen, geen beschermende hoes (peesschede) zit, kan een zwelling zich snel uitbreiden tot in het omgevende weefsel. Ook kan alleen de aanhechting van de pees aan de spier of het hielbeen geïrriteerd raken, waardoor pijn en zwelling ontstaat.
Oorzaak pijnlijke achillespees
Achillodynie ontstaat door overbelasting. Dit kan eenmalig veel overbelasting zijn (bijvoorbeeld bij een ongeval). Ook langdurig een klein beetje overbelasting (bijvoorbeeld bij sporten). Vooral duurloop, springsporten en beroepen waarbij men veel op de tenen staat, kunnen klachten geven.
Op oudere leeftijd neemt de kwetsbaarheid van een weefsel toe. Hierdoor kunnen bij geringe overbelasting al snel kleine scheurtjes in de pees ontstaan.
Klachten
In het begin is er meestal alleen pijn en/of zwelling na belasting of lopen. Na verloop van tijd ontstaat de pijn ook tijdens en in het begin van de belasting. Soms is er een plaatselijke verdikking van de pees.
Onderzoek en diagnose
In de beginfase is lichamelijk onderzoek voldoende. Röntgenfoto's zijn niet nodig. Heeft de behandeling niet het gewenste resultaat, dan, zal soms een echografie (onderzoek met ultrageluidsgolven) worden gedaan. Afhankelijk van de bevindingen bij het onderzoek kan de specialist voorstellen een MRI- onderzoek (magnetische scan) doen.
Behandelingsmogelijkheden
Zonder operatie
In de beginfase zijn rust en eventueel een pijnstiller voldoende. Bij aanhoudende klachten kan de specialist een verende hakverhoging adviseren, eventueel in combinatie met gerichte spier- en rekoefeningen bij de fysiotherapeut. Wanneer de klachten blijven aanhouden, kan de arts:
- 6 weken loopgips voorschrijven;
- een spalk geven voor de nacht.
Als het nodig is, kan de arts bij sporters aanpassing van het sportschoeisel aanraden. In enkele gevallen kan een shockwave behandeling worden gegeven. Als er sprake is van een slijmbeursontsteking zal, bij uitzondering, een injectie worden gegeven. Eventueel met hulp van een echo.
Met operatie
Als alle bovenstaande middelen niet helpen kan de arts:
- De achillespees schoonmaken.
- De achillespees verlengen.
- De slijmbeurs met een kijkoperatie weghalen.
Weer aan het werk
Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren.