PDF
Stel PDF samen

Coloncarespreekuur

Spreekuur voor ontlastingsklachten

Chirurgie

U bent door uw huisarts of specialist doorverwezen naar het coloncarespreekuur van SJG Weert. ‘Colon’ is het medische woord voor dikke darm, ‘care’ betekent zorg in het Engels. Het coloncarespreekuur is er voor patiënten met problemen met de ontlasting (poep) en/of een stoma. In deze folder leest u meer over dit spreekuur.

Voor wie

Het spreekuur is bedoeld voor patiënten die problemen hebben met hun ontlasting. Het kan bijvoorbeeld gaan om het niet goed kunnen kwijtraken van ontlasting (obstipatie) of juist het niet kunnen ophouden van ontlasting (incontinentie van ontlasting).

Vragenlijst

Tijdens het eerste gesprek wordt een vragenlijst met u doorgenomen. De antwoorden helpen ons om een goed inzicht te krijgen in uw klachten, zodat wij voor u een passend behandelplan kunnen opstellen.

Spreekuur

Tijdens het spreekuur heeft u eerst een gesprek met een verpleegkundige die gespecialiseerd is in ontlastingsklachten. Daarna heeft u een gesprek met een arts. Houd er rekening mee dat beide gesprekken samen ongeveer 1 tot 1,5 uur in beslag nemen. U mag iemand meenemen naar uw afspraak, 2 mensen horen meer dan 1.

U krijgt eerst een intakegesprek met de gespecialiseerd verpleegkundige. Dit duurt ongeveer 60 minuten. Uw klacht(en) worden met u besproken en er wordt een vragenlijst met u doorgenomen. Er kunnen tijdens dit gesprek intieme vragen gesteld worden. Dit is soms nodig om meer inzicht te krijgen in uw klachten en hulpvraag.

Daarna krijgt u een gesprek met de specialist, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt zowel uw buik als van het laatste gedeelte van de darm (endeldarm) en de anus onderzocht. Hierna bespreekt de arts met u welke aanvullende onderzoeken er nodig zijn om eventueel een diagnose te kunnen stellen. Welke onderzoeken u krijgt, hangt af van uw klacht(en).

Mogelijke onderzoeken:

  • Proctoscopie: een kijkonderzoek van de anus en de endeldarm.
  • Coloscopie: een kijkonderzoek van de dikke darm.
  • Defecogram: een röntgenonderzoek dat wordt gedaan bij ontlastingsproblemen.

Het is mogelijk dat er (andere) aanvullende onderzoeken moeten plaatsvinden die niet dezelfde dag uitgevoerd kunnen worden. Deze onderzoeken worden voor u ingepland, eventueel in een ander ziekenhuis.

Het defecogram vindt plaats in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Hierbij worden foto's gemaakt van de endeldarm en wordt gekeken naar de werking van de darm en de kringspier.

Bekkenfysiotherapie

Het kan ook zijn dat u doorverwezen wordt naar een (bekken) fysiotherapeut. Een bezoek aan de fysiotherapeut wordt vanuit de basisverzekering niet (altijd) vergoed. Heeft u een aanvullende verzekering dan kan het zijn dat u recht heeft op een vergoeding. Wilt u weten op hoeveel behandelingen u recht heeft? Lees dan uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Behandelplan

Tijdens het intakegesprek krijgt u eventueel medicatie voorgeschreven, worden leefregels met u besproken en krijgt u voedingsadviezen. Ook krijgt u een dagboekje mee waarin u de eerste weken na het bezoek aan het spreekuur het effect van het behandelplan kunt opschrijven.

Na 4 weken krijgt u een telefonische afspraak met de coloncareverpleegkundige om uw behandelplan te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Als er na 3 maanden geen duidelijke verbetering van uw klachten is, wordt er een nieuw behandelplan met u opgesteld.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur

Coloncareverpleegkundige
0495 – 57 21 06
Telefonisch spreekuur: 09:00 - 09:30 uur
- Oneven weken: op maandag en donderdag.
- Even weken: op maandag, woensdag en donderdag

stomapoli@sjgweert.nl