PDF
Stel PDF samen

Seton drain bij fistel

Chirurgie

Wat is een fistel?

Een fistel bij de anus (peri-anale fistel of fistula ani) is een onnatuurlijke verbinding tussen het anale kanaal en de huid hieromheen, meestal als een overblijfsel van een ontsteking in een anaalkliertje. Zo’n ontsteking kan zich uitbreiden in de sluitspier van de anus en vervolgens naar de huid. Wanneer de ontsteking door de huid heen breekt, kan er een fistel overblijven. Uit de fistel komt regelmatig pus of vocht. Ook kan er af en toe weer een abcesje ontstaan. Waarom deze aandoening bij de ene mens wel en bij de ander niet voorkomt, is niet bekend. Het komt dus niet door gebrekkige hygiëne.

Behandeling

Een seton is een elastiekje (slangetje of draad) dat operatief in de fistelgang wordt gebracht. De eindjes worden aan de elkaar geknoopt, zodat het er niet uit valt. De seton loopt dus in een cirkel.

Door de seton kan het fisteltraject niet dichtgroeien en draineert de fistel goed. Hierdoor nemen de ontstekingen (als het goed is) af. Het aanbrengen van de seton zorgt ervoor dat het traject rustig en ontstekingsvrij is om uiteindelijk te opereren. De draad zit vaak enkele maanden in het lichaam. Meestal is deze operatie dus ter voorbereiding op een tweede operatie waarbij de fistel helemaal opgeheven wordt. Deze tweede operatie zal binnen enkele maanden volgen.

Seton-drain-1.jpg

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s, dus ook bij deze operatie is de normale kans op complicaties aanwezig. Daarnaast zijn er nog enkele specifieke complicaties mogelijk. Omdat de ingreep plaatsvindt in een bloedvatrijk gebied (de anus), kan na de behandeling wat bloedverlies optreden. Bij de seton procedure wordt de wond altijd opengelaten. Omdat de wond dicht bij de anus ligt is deze altijd in meer of mindere mate verontreinigd.

Bij deze ingrepen wordt geopereerd in de nabijheid van of aan een deel van de sluitspier van de anus. Dit kan soms leiden tot incontinentie klachten. Incontinentie is het ongewild verlies van urine, ontlasting of wind. In het begin kan er zeker enig verlies van controle van de sluitspier optreden, met name op winden, maar mogelijk ook op vocht, zeker omdat de wonden open zijn. Dit betekent dat wanneer u een windje of wat vocht voelt aankomen, u de sluitspier bewust moet aanspannen, terwijl dat voorheen moeiteloos en bijna onbewust ging. U moet dus de continentie meer bewust gaan beheersen. Meestal is dit van tijdelijke aard. Helaas kan echter in een klein aantal

Na de behandeling

De pijn na de operatie waarbij een seton wordt geplaatst is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De seton geeft vaak hygiënische ongemak en hinder in het dagelijks leven bij zitten en fietsen. Het is afhankelijk van de grootte van de wond die gemaakt moest worden, hoe snel u weer kunt werken. Meestal is dat tussen de 2e dag na de operatie en 2 weken. Soms valt de seton spontaan uit de fistel. De seton hoeft alleen opnieuw geplaatst te worden als u een terugkerende ontsteking of hinderlijk vochtverlies ervaart. 

Na de operatie moet u de ontlasting zacht houden. U krijgt daarom een recept voor poeders of een drankje mee naar huis.

Afhankelijk van de grootte van de wond heeft u wel of geen wondzorg nodig. Dit zal met u besproken worden na de ingreep. Als dit niet nodig is, is gewone dagelijkse hygiëne voldoende. Dit houdt in een tot drie keer per dag schoonspoelen met water, en altijd na ontlasting. Minimaal 2 x per dag dient u de seton te ‘flossen’. Dit houdt in dat u de drain heen en weer beweegt. Na 2 weken neemt het bloeden af. Wel kan er soms nog wat vocht op pus uit de wond komen, dit is normaal. Hiervoor kunt u een verbandje of een maandverbandje tegen de wond leggen. 

Na 10 weken komt u voor controle op de poli en wordt het verdere beloop met u besproken.

Contact opnemen

Neem bij de volgende klachten meteen contact op:

  • Forse nabloeding
  • Toenemende pijnklachten
  • De wond gaat zwellen
  • Koorts boven de 38,5 ºC

Belangrijk

Neem bij de volgende klachten meteen contact op:

  • Forse nabloeding
  • Toenemende pijnklachten
  • De wond gaat zwellen
  • Koorts boven de 38,5 ºC

Poli chirurgie:
0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur 

’s Avonds en in het weekend met de spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10