PDF
Stel PDF samen

Kloofje in de anus

Fissura ani

Chirurgie

 

Wat is een fissura ani?

Fissura ani is een kloofje of scheurtje in de anus. Het kloofje zit meestal aan de voor- of achterkant van de anus. U voelt een scherpe pijn tijdens en vooral na het poepen. Waarschijnlijk verliest u ook wat helderrood bloed.

Een kloofje in de anus ontstaat waarschijnlijk door te harde ontlasting. De huid van de anus scheurt in als de druk tijdens het poepen te groot is. De sluitspier van de anus raakt geïrriteerd en verkrampt. Daardoor stroomt het bloed niet meer goed door. De klachten worden vaak steeds erger. Door de pijn en de hoge spanning houdt u onbewust de ontlasting op. De ontlasting wordt daardoor hard. De volgende keer dat u moet poepen, scheurt het kloofje weer open.

Het is voor de arts niet moeilijk om vast te stellen dat u een kloofje of scheurtje in de anus heeft. De arts luistert naar uw klachten. Bij het onderzoek bekijkt de arts de anus. Ook zal hij de anus wat spreiden om een eventueel kloofje te kunnen ontdekken.

De behandeling

De behandeling van het kloofje is meestal eenvoudig. Het belangrijkst is dat de ontlasting zacht is. Daarom moet u gezond eten en voldoende plantaardige vezels gebruiken zoals zemelen en bruinbrood. Drink minstens 2 liter water per dag. Probeer regelmatig naar de wc te gaan om verstopping te voorkomen. Ook een warm bad vermindert de spanning in de anus.

Bij hardnekkige klachten kan de arts een zalf voorschrijven, deze wordt 6 - 12 weken gebruikt en soms zelfs langer. De meest voorgeschreven zalf is Diltiazem, deze moet 2 x per dag worden aangebracht. Heel soms veroorzaakt de zalf heftige jeukklachten. In dat geval wordt ISDN-zalf voorgeschreven die 6 x per dag moet worden gesmeerd. Om de ontlasting zacht te houden kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

Als de therapie met zalf niet voldoende helpt kunt u injecties krijgen met Botuline toxine (Botox). De arts spuit dit middel in de inwendige kringspier. Daardoor neemt de spanning in de kringspier af. Ook verbetert de doorbloeding van het slijmvlies van de anus. Het kloofje krijgt zo de kans om te genezen.

Gaan uw klachten niet over? Dan is een operatie nodig.

Operatie

De chirurg opereert een fissura ani alleen als alle andere behandelingen niet helpen.

LIS operatie
De meest toegepaste operatie is de LIS-operatie (Laterale Interne Sfincterotomie). De chirurg maakt een klein sneetje naast de anus. Via dit sneetje knipt hij/zij een deel van de sluitspier in. Dit neemt de spanning in de anus weg. De chirurg laat het operatiewondje meestal open. Dit voorkomt dat het gaat ontsteken. De ingreep gebeurt met een ruggenprik of onder narcose.

Na de operatie

Na een operatie van een fissura ani verdwijnen de kramp en de pijn meestal direct. Het wondje geneest bijna altijd goed. Heeft u nog pijn? Dan kunt u een gewone pijnstiller (paracetamol) nemen.

De anus is bedekt met een gaasje. U krijgt waarschijnlijk een recept mee voor nieuwe gaasjes en voor medicijnen die de ontlasting zacht houden.

Houd het gebied rond de anus goed schoon, niet alleen na het poepen maar ook tussendoor. U kunt de huid rond de anus bijvoorbeeld 2 x per dag schoonspoelen met water, in de douche. Gebruik geen geparfumeerde vochtige toiletdoekjes, maar maak een stuk toiletpapier nat onder de kraan.

Het is mogelijk dat er na verloop van tijd opnieuw een kloofje in de anus ontstaat. De kans hierop is niet groot.

Risico's

Bij een operatie van een fissura ani zijn er de normale risico's van een operatie zoals:

  • trombose (bloedstolsel);
  • een nabloeding;
  • een infectie van de wond.

Verder is bij deze operatie ook kans op:

  • Bloedverlies. De anus is een bloedvatrijk gebied. Dit maakt de kans groter dat u bloed verliest na de ingreep.
  • Moeite om winden in te houden. Dit is meestal vlak na de operatie.
  • Verlies van vocht (slijm, diarree) en ontlasting (incontinentie). Dat wil zeggen, dat wanneer u een windje of wat vocht voelt aankomen, u de kringspier bewust moet aanspannen. Voorheen ging dit moeiteloos en bijna zonder dat u dit bewust was. Meestal is dit tijdelijk. Ongeveer 5% van de mensen blijft hier last van houden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur