PDF
Stel PDF samen

Telemetriebewaking

Hartritmebewaking op afstand

Cardiologie

Uw cardioloog heeft besloten om tijdelijk uw hartritme te bewaken. Dit is de zogenaamde telemetriebewaking. In deze folder kunt u lezen wat de bewaking inhoudt.

Wat is telemetriebewaking?

Telemetriebewaking is het op afstand registreren van uw hartritme. Dit gebeurt via een draagbare zender. De zender staat draadloos in verbinding met een centrale monitor op de bewakingsafdeling. Zo kunnen verpleegkundigen op de bewakingsafdeling uw hartritme op afstand zien.

De verpleegkundige plakt 5 elektrodes op uw borstkas. Aan deze elektrodes worden kabeltjes bevestigd. Die zijn verbonden met een draagbare zender. De zender kunt u bijvoorbeeld in het zakje van uw nachtkleding dragen. Het is ook mogelijk de zender in een zakje om uw nek te dragen.

Aandachtspunten

  • Als de cardioloog daarvoor toestemming geeft, kunt u gewoon rondlopen op de afdeling.
  • Het is noodzakelijk dat u op de afdeling blijft. Buiten de afdeling kan uw hartritme niet meer geregistreerd worden.
  • Als u voor onderzoek de afdeling verlaat moet u dit melden bij de verpleegkundige. Deze informeert dan de bewakingsafdeling dat de registratie even onderbroken wordt.
    Ook als u weer terugkomt op de afdeling meldt u zich weer bij de verpleegkundige. Deze neemt contact op met de bewakingsafdeling en meldt u weer aan bij de telemetriebewaking.
  • We verzoeken u niet te baden of te douchen. De draagbare zender mag niet in aanraking komen met water. Als u niet in bed hoeft te blijven mag u zich wassen aan de wastafel.

De telemetriebewaking stopt als de cardioloog aangeeft dat er voldoende gegevens zijn van uw hartritme. Soms is dit na één dag en soms na enkele dagen. De cardioloog bespreekt het resultaat met u.

Wanneer waarschuwen?

Waarschuw de verpleegkundige wanneer u hartklachten heeft. De verpleegkundige belt met de bewakingsafdeling en vraagt of er op het moment van de klachten veranderingen te zien zijn in uw hartritme. Als het nodig is wordt contact opgenomen met de cardioloog.

Storingen

Soms kan een technische storing zorgen voor een slecht beeld op de monitor op de bewakings­afdeling. Dan komt de verpleegkundige bij u om de elektrodes en zender te controleren. Soms is een elektrode los gegaan of de batterij moet vervangen worden. Deze storing kan overdag maar ook ‘s nachts voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft stel ze dan gerust aan de verpleegkundige.