PDF
Stel PDF samen

TEE - onderzoek onder sedatie

Echografie van het hart via de slokdarm

Hartfunctie

U heeft een afspraak voor een echo-onderzoek van het hart via de slokdarm. Dit onderzoek wordt ook wel Transoesophageaal Echografie (afgekort TEE) of slokdarm-echoscopie genoemd.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek maakt de cardioloog een echo (filmpje) van het hart met behulp van geluidsgolven. Bij een TEE worden de geluidsgolven vanuit uw slokdarm naar uw hart gezonden en door uw hart weerkaatst. Hiervan wordt een registratie gemaakt op een beeldscherm. Omdat deze geluidsgolven hierbij vanaf een korte afstand naar uw hart worden verstuurd, zijn de beelden altijd duidelijk. Zo kan de arts de werking van uw hart, de wanden van het hart, de hartkleppen en het grote lichaamsbloedvat (aorta) in beeld brengen.

Een hartfunctielaborant(e) assisteert de cardioloog bij het maken van de echo. Een narcotiseur zorgt voor het roesje.

De arts brengt een soepele buigbare slang via uw mond in de slokdarm maar daar merkt u niets van door de sedatie. 

De voorbereiding

De narcotiseur neemt vooraf telefonisch contact met u op om de procedure door te spreken.

Zorg dat u nuchter bent. Dit betekent dat u minstens 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken, zie folder Nuchter blijven voor de ingreep.

Verloop van het onderzoek

U komt een half uur voor het onderzoek naar het dagcentrum, waar u zich meldt.

Als u al opgenomen bent op een verpleegafdeling, wordt u vanaf deze afdeling naar het onderzoek gebracht.

U krijgt een operatiehemd aan om het bovenlichaam te bedekken. Ook krijgt u een infuusnaald in uw arm. Dit is voor het roesje en soms besluit de cardioloog om tijdens het onderzoek een contrastmiddel toe te dienen.

Als u een kunstgebit draagt, moet u dit uitnemen. U krijgt dan een bakje voor uw gebit.

Als u aan de beurt bent, wordt u naar het operatiecomplex gebracht in een bed. De operatie-medewerker legt u uit wat er gaat gebeuren.

Op uw borst worden ECG-plakkers (elektroden) geplakt die tijdens het onderzoek het hartritme registreren. Als u uw eigen tanden nog heeft krijgt u een bijtring  tussen uw tanden geplaatst. Dit is om te voorkomen dat u (ongewild) op de slang bijt en om het inbrengen soepel te laten verlopen.

Tijdens het onderzoek ligt u op het ziekenhuisbed. De hartfunctielaborant smeert de punt van de slang in met een bevochtigingsgel. Dan brengt de arts de slang voorzichtig via de mond in. De slang glijdt dan uw slokdarm in en kan op de juiste plaats gebracht worden.

De zender in de slang maakt het hart zichtbaar. Als er voldoende beelden van uw hart zijn gemaakt, mag de slang weer uit uw slokdarm. De cardioloog haalt deze rustig naar boven.

Het echo-onderzoek met de slang duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht om weer wakker te worden. Daarna gaat u terug naar het dagcentrum.

Na het onderzoek

Uw keel kan na het onderzoek wat gevoelig aanvoelen. Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u eerst niets eten en drinken. U hoort van de verpleging wanneer u weer mag eten en drinken.

U mag niet zelf autorijden na het onderzoek. Laat u door iemand naar huis brengen.

De uitslag

Uw behandelend cardioloog geeft u de uitslag van het onderzoek bij een volgende afspraak.

Route:

1E

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het dagcentrum. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli cardiologie.

Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80 
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur

Bel in acute situaties altijd uw huisarts of 112.

Belangrijk

Voor het onderzoek
Zorg dat u nuchter bent. Dit betekent dat u minstens 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken.

Na het onderzoek
Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u ongeveer een uur lang niets eten en drinken.