PDF
Stel PDF samen

TEE - onderzoek

Echografie van het hart via de slokdarm

Hartfunctie

U heeft een afspraak voor een echo-onderzoek van het hart via de slokdarm. Dit onderzoek wordt ook wel Transoesophageaal Echografie (afgekort TEE) of slokdarm-echoscopie genoemd.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek maakt de cardioloog een echo (filmpje) van het hart met behulp van geluidsgolven. Bij een TEE worden de geluidsgolven vanuit uw slokdarm naar uw hart gezonden en door uw hart weerkaatst. Hiervan wordt een registratie gemaakt op een beeldscherm. Omdat deze geluidsgolven hierbij vanaf een korte afstand naar uw hart worden verstuurd, zijn de beelden altijd duidelijk. Zo kan de arts de werking van uw hart, de wanden van het hart, de hartkleppen en het grote lichaamsbloedvat (aorta) in beeld brengen.

Een hartfunctielaborant(e) assisteert de cardioloog bij het maken van de echo.

De arts brengt een soepele buigbare slang via uw mond in de slokdarm. Het doorslikken en verschuiven van de slang is niet prettig, maar doet geen pijn. Het is belangrijk dat u zich ontspant en rustig door de neus blijft ademen.

De voorbereiding

Zorg dat u nuchter bent. Dit betekent dat u minstens 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken.

Verloop van het onderzoek

U komt naar de hartfunctie nadat u zich bij de aanmeldzuil aangemeld heeft.

Als u al opgenomen bent op een verpleegafdeling, wordt u vanaf deze afdeling naar het onderzoek gebracht. U heeft dan een operatiehemd aan om het bovenlichaam te bedekken. Als de cardioloog dit met u heeft afgesproken,  krijgt u een infuusnaald in uw rechter armplooi ingebracht. Soms besluit de arts om tijdens het onderzoek een contrastmiddel toe te dienen via een infuus.

Als u aan de beurt bent, wordt u binnengeroepen. De hartfunctielaborant(e) legt u uit wat er gaat gebeuren.

Als u een kunstgebit draagt, moet u dit uitnemen. U krijgt dan een bakje voor uw gebit.

Terwijl u op de rand van het bed zit, verdooft de cardioloog uw keel met een spray. Door de verdoving heeft u minder last van het inbrengen van de slang. Op uw borst worden 3 plakkers (elektroden) geplakt die tijdens het onderzoek het hartritme registreren. Als u uw eigen tanden nog heeft krijgt u een bijtring  tussen uw tanden geplaatst. Dit is om te voorkomen dat u (ongewild) op de slang bijt en om het inbrengen soepel te laten verlopen.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rechterzij. De hartfunctielaborant smeert de punt van de slang in met een bevochtigingsgel. Dan brengt de arts de slang voorzichtig via de mond in. Hierbij kan bij u  een kokhalsreflex ontstaan. Dit is een natuurlijke reactie. Toch vraagt de arts u dan te slikken, zodat de slang soepel uw slokdarm in kan glijden en op de juiste plaats gebracht kan worden. Dan kunt u beter niet meer slikken, er ligt een handdoek/matje onder uw mond die het speeksel opvangt. U kunt gewoon rustig doorademen, uw luchtweg blijft vrij. U kunt ook via uw neus ademen.

De zender in de slang maakt het hart zichtbaar. Als er voldoende beelden van uw hart zijn gemaakt, mag de slang weer uit uw slokdarm. De cardioloog haalt deze rustig naar boven.

Het echo-onderzoek met de slang duurt ongeveer 15 minuten.

De hartfunctielaborant verwijdert de plakkers op uw borst. Indien u zich goed voelt mag u terug naar de afdeling of naar huis.

 

Na het onderzoek

Uw keel voelt na het onderzoek wat verdoofd aan. Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u ongeveer een uur lang niets eten en drinken. Begin na een uur voorzichtig met een slokje koud water. Als u weer normaal kunt slikken, mag u weer eten en drinken.

 

De uitslag

Uw behandelend cardioloog geeft u de uitslag van het onderzoek. Soms is dat direct na het onderzoek, soms op een later moment bij een volgende afspraak.

Route:

1E

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het dagcentrum. 

Belangrijk

Voor het onderzoek
Zorg dat u nuchter bent. Dit betekent dat u minstens 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken.

Na het onderzoek
Om te voorkomen dat u zich verslikt, mag u ongeveer een uur lang niets eten en drinken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli cardiologie.

Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80 
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur