PDF
Stel PDF samen

Tabletje onder de tong

bij kramp of pijn in de borst (angina pectoris)

Cardiologie

Voor pijn of kramp in uw borst heeft u "tabletjes voor onder de tong" gekregen. Het is van belang deze tabletjes op de juiste manier te gebruiken. Daarom vindt u in deze folder een en ander toegelicht.

Om welke pijn gaat het en hoe ontstaat deze?

De pijn kenmerkt zich door een beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen; soms het gevoel of er een band om de borstkas zit. De pijn straalt vaak uit naar de linkerarm en/of naar de kaken, soms naar de rug.

Deze  pijnen  worden  samengevat onder de naam angina pectoris. Zij ontstaan doordat de hartspier minder bloed aangevoerd krijgt dan het op een bepaald moment nodig heeft. Dit tekort ontstaat door een vernauwing in, of een kramptoestand van de aanvoerende bloedvaten (kransslagaderen).

De klachten treden vaak op:

  • bij inspanning en/of emoties
  • na gebruik van een overvloedige maaltijd
  • plotselinge overgang van warmte naar 
  • kou kan eveneens een oorzaak zijn.

Een hele lichte inspanning kan bij de ene patiënt al klachten geven, bij een andere patiënt helemaal niet of slechts zelden. Bij sommige patiënten treedt de pijn ook in rust op. De klachten kunnen dus per persoon erg verschillen.

Medicijnen

Gelukkig zijn er medicijnen die deze (angineuze) pijn snel verlichten en laten verdwijnen (bv. Nitrostat, of Isosorbidedinitraat). Bij een juist gebruik gebeurt dit meestal binnen enkele minuten.

Een juist gebruik betekent:

  • de voorgeschreven hoeveelheid onder de tong leggen
  • langzaam op laten lossen
  • speeksel met het daarin opgeloste tabletje nog even in de mond houden.

Het medicijn kan meerdere malen (maximaal 2 - 3 keer met tussenpozen van 5 à 10 minuten) worden gebruikt om een angina pectoris aanval te beëindigen.

Verder zijn er ook medicijnen in sprayvorm voor onder de tong. De gebruiksaanwijzing en werking zijn hetzelfde als bij de tabletjes.

Het effect van deze middelen is een vaatverwijding. Door de vaatverwijding zal de hartspier minder hard hoeven te werken.

Bij minder hard werken heeft de hartspier ook minder behoefte aan zuurstof. Resultaat is dat de pijn hierdoor snel  verdwijnt. Bij twijfel, of wanneer de klachten aanhouden, neem dan contact op met uw huisarts.

De vaatverwijding geeft soms een snelle daling van de bloeddruk. Als gevolg hiervan kan een kortdurende duizeligheid ontstaan. De kans op duizeligheid varieert per persoon.

Om de kans op flauwvallen zo klein mogelijk te maken, doet u er verstandig aan om het tabletje te laten oplossen terwijl u zit. Kort na gebruik van het tabletje kunt u hoofdpijn krijgen. Dit zakt meestal snel weer af.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen over het gebruik van tabletten onder de tong, bespreek deze dan met uw cardioloog of met een verpleegkundige.

Tip: De tabletten blijven goed houdbaar in de verpakking waarin ze worden afgeleverd. U kunt eventueel een aantal tabletten in de originele verpakking in uw portemonnee doen, zodat u altijd iets bij u heeft.