PDF
Stel PDF samen

Pacemakercontrole

Hartfunctie

Tijdens een pacemakercontrole wordt de werking van uw pacemaker gecontroleerd. Als het nodig is wordt de pacemaker anders ingesteld.

De voorbereiding

Thuis
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek kunt beginnen. Kom daarom op tijd.

In het ziekenhuis
U meldt u aan bij de aanmeldzuil in de hal van het ziekenhuis. Daarna gaat u naar etage 0, gang B, wachtruimte 3 waar u kunt plaatsnemen.

Voorbereiding van het onderzoek

U mag op de onderzoeksbank plaatsnemen. U hoeft zich niet uit te kleden. Als u in een rolstoel zit kunt u daar in blijven zitten. Er worden een aantal elektroden (plakkers) met daaraan kabels aangesloten op de ECG monitor. De plakkers worden op uw armen en benen geplakt. Zo kan uw hartritme geobserveerd worden tijdens de pacemakercontrole.

Een pacemakercontrole is geen pijnlijk onderzoek.

Het onderzoek

De hartfunctielaborant(e) legt een programmeerkop op uw borst waar de pacemaker zit. Deze programmeerknop is verbonden met een apparaat dat de gegevens kan lezen. De gegevens die de pacemaker heeft opgeslagen worden eerst bekeken. Er worden verschillende metingen aan uw pacemaker gedaan. Het kan zijn dat u merkt dat uw hartslag tijdelijk anders aanvoelt. Afhankelijk van de uitslag en/of uw klachten wordt de pacemaker anders ingesteld.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 - 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts na het onderzoek of bij uw volgend polikliniekbezoek.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli cardiologie.

Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80 
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur