Eventrecorder

Cardiologie

 

Wat is een eventrecorder?

Met event recording wordt een eenvoudig hartfilmpje (ook wel elektrocardiogram of ECG genoemd) gemaakt met een klein apparaatje, dat u in een tasje met een riem om uw middel draagt. Een eventrecorder kan het hartritme vaststellen op het moment van klachten. Zo kan een mogelijk verband worden vastgesteld tussen de klachten en het hartritme.

Aan het apparaatje zitten 2 elektroden, die met plakkers op uw borst vastgemaakt worden. Op het apparaatje zitten twee knoppen. Een knop waar u op moet drukken als u klachten heeft, en een knop om de opnames door te zenden die het apparaatje gemaakt heeft tijdens die klachten. Bij iedere druk op die knop maakt de eventrecorder een ECG. U drukt op de knop als de hartklachten die u hebt zich voordoen.

De voorbereiding

Gebruik geen bodylotion, zalf, crème of olie op de huid van uw bovenlichaam op de dagen dat de recorder bij u is aangesloten.

Indien u moeite heeft met techniek en/of uw fijne motoriek, is het verstandig iemand mee te nemen die handig is en die u zo nodig kan helpen in de tijd dat u het apparaat draagt.

Het onderzoek

Aan de recorder zit een kabel die via plak- elektroden aan de borst bevestigd worden door een medewerker van de Hartfunctie afdeling. Bij mannen wordt borsthaar op deze plekken geschoren. De plakelektroden moeten om de 2-3 dagen verwisseld worden. Als de plakkers los gaan zitten, kunt u ze vervangen. Bij huidirritatie plakt u de nieuwe plakkers vlak naast de plek van de oude.

Als u gaat douchen, laat u de plakkers zitten. U koppelt het apparaat los van de plakkers, en legt het apparaat zo weg dat het niet nat of vochtig kan worden. Na het douchen, koppelt u de elektroden weer aan de plakkers. Eventueel brengt u nieuwe plakkers aan.

Als het apparaat signalen afgeeft dat de batterijen bijna op zijn of als er iets anders mis gaat, neem dan tussen 9.00 uur en 17.00 uur contact op met de Hartfunctie afdeling.

Het is de bedoeling dat u het apparaat dag en nacht draagt.

Met de recorder kunnen opnames van het hartritme gemaakt worden. Na maximaal 4 opnames moeten de gegevens doorgebeld worden naar een telefoonnummer (liefst na iedere klacht gegevens doorzenden). Dit telefoon­nummer wordt op de dag van het aansluiten van de recorder aan u doorgegeven. Op de laatste dag dat u de recorder bij u draagt wordt u op een afgesproken tijdstip verwacht om alles terug te brengen.

De eventrecorder mag niet in aanraking komen met water. U mag de recorder niet openmaken. Ook mag u nooit de kabels aan de kant van het apparaat losmaken.

De duur van het onderzoek

Het aantal dagen is afhankelijk van wat de cardioloog wenst. De eventrecorder kan voor maximaal 30 dagen aangesloten worden. De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u na ongeveer 10 dagen nadat de recorder is teruggebracht van uw cardioloog op het uitslagenspreekuur.

U krijgt een afspraak mee.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

De eventrecorder mag niet in aanraking komen met water. U mag de recorder niet openmaken. Ook mag u nooit de kabels aan de kant van het apparaat losmaken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli Cardiologie, op werkdagen bereikbaar tussen 08:30 - 17:00 uur.

Poli Cardiologie:
0495 - 57 22 80