PDF
Stel PDF samen

Echocardiogram

Hart- en vaatonderzoek


Wat is een echocardiogram?

Een echocardiogram is een onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven het hart en de grote bloedvaten in beeld worden gebracht. Het doel van het onderzoek is het beoordelen van de werking van het hart. Het echocardiogram wordt uitgevoerd door een medewerker van de afdeling (functielaborant) of door een cardioloog.

De voorbereiding

U hoeft voor het onderzoek geen speciale voorbereidingen te treffen.

Het onderzoek

De functielaborant of cardioloog zal u vragen met ontbloot bovenlichaam op de onderzoektafel te gaan liggen. Op uw bovenlichaam worden 3 plakker (elektroden) bevestigd, die tijdens het onderzoek het hartritme registreren. Lengte en gewicht wordt gevraagd.

Er wordt een apparaatje (de zogenaamde transducer) tegen de borst gehouden, dat geluidsgolven uitzendt. Het hart weerkaatst het geluid dat als een echo door hetzelfde apparaatje wordt opgevangen en vervolgens op de monitor wordt omgezet in beeld.

Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. Om de geluidsgolven zo goed mogelijk te geleiden, wordt op de huid wat koude gel gedaan waarover de transducer wordt bewogen.

De duur van het onderzoek

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist op het uitslagenspreekuur.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli cardiologie.

Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80 
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur