PDF
Stel PDF samen

Cardioversie

Intensive care unit / coronary care unit (ICU / CCU)
Cardiologie

Bij de klapdeur die toegang geeft tot de afdeling hangt rechts aan de muur een intercom. Hier moeten ‘bezoekers’ zich melden. Druk op de knop van de intercom om u aan te melden. De medewerker opent de klapdeur en vangt u op bij de afdeling.

Uw arts heeft met u afgesproken dat u een cardioversie krijgt. Hij/zij heeft u de behandeling uitgelegd. In deze folder kunt u de informatie nog eens nalezen.

Wat is cardioversie?

Bij cardioversie wordt een te snel hartritme omgezet in een normaal ritme. Dit gebeurt via een elektrische schok. U krijgt een lichte narcose. De verpleegkundige brengt op 2 plaatsen op de borst een soort sticker aan om de huid te beschermen. Via 2 paddels die op de beschermingsstickers geplaatst worden krijgt u een elektrische schok toegediend. Op de monitor kan de arts meteen zien of uw hart daarna een normaal ritme (sinusritme) heeft.

De voorbereiding

Omdat u narcose krijgt is het nodig dat u nuchter bent, zie folder: Nuchter blijven voor een ingreep. Dit wil zeggen dat u de avond voor de behandeling vanaf 24:00 uur niet meer mag eten. Tot 2 uur voor de tijd van opname mag u heldere drank drinken.

Heldere drank is:

  • water
  • thee (zonder melk)

Vanaf 2 uur vóór de tijd van opname mag u niets meer drinken, behalve kleine slokjes water bij het innemen van medicijnen.

Uw arts heeft met u besproken welke medicijnen u  inneemt op de ochtend van de behandeling. Deze medicijnen neemt u om 07:00 uur met zo weinig mogelijk water in. Neem de medicijnen altijd in.

U mag na de cardioversie niet zelf een auto besturen. Regel dus vervoer naar huis.

Wat neemt u mee?

  • Pyjama
  • Medicijnkaart
  • Doseringskaart trombosedienst
  • (Eventueel) iets om te lezen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd (meestal rond 08:00 uur) op de intensive care unit / coronary care unit (ICU / CCU) op de 1e etage (route 1F). De klapdeur naar de afdeling is dicht. Rechts op de muur bij de klapdeur is een intercom waarmee ‘bezoekers’ zich kunnen melden. Druk op de knop van deze intercom. Een medewerker laat u dan binnen.

De afdelingssecretaresse of de verpleegkundige verwelkomt u en uw eventuele begeleiding. U wordt naar uw bed gebracht.

Uw begeleiding kan hierna naar huis gaan of elders in het ziekenhuis wachten totdat u weer naar huis mag.

De behandeling

Nadat u uw pyjama heeft aangetrokken (zonder onderhemd) plakt de verpleegkundige ECG-plakkers op uw borstkas. Via een kabel zijn deze plakkers verbonden met een bewakingsmonitor. Hierop is uw hartritme te zien. Ter controle meet de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk. De verpleegkundige brengt een infuus in, in uw hand of arm. Dit infuus is nodig voor toediening van het narcosemiddel. U krijgt uitleg over het apparaat (de defibrillator) waarmee de cardioversie gebeurt. De behandeling gebeurt op de afdeling door de dienstdoende cardioloog en een anesthesist. De anesthesist is de arts die tijdens de behandeling voor de narcose zorgt en die u zuurstof toedient. Een verpleegkundige assisteert bij de behandeling.

De cardioversie gebeurt meestal tussen 08:30 - 09:00 uur. De behandeling duurt enkele minuten. Omdat u onder narcose bent voelt u niets van de behandeling.

Na de behandeling

Als u goed wakker bent (na 10 - 15 minuten) krijgt u iets te eten en drinken aangeboden.

De verpleegkundige belt met uw begeleiding om door te geven hoe laat u naar huis mag. Dit is meestal ongeveer 1 uur na de cardioversie.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u als het nodig is een nieuw recept mee voor medicijnen. U gebruikt deze medicijnen in ieder geval totdat u voor controle terug komt bij de poli cardiologie. De verpleegkundige maakt deze controle afspraak voor u.

Soms wil de arts u na de behandeling nog even spreken op de poli cardiologie, bijvoorbeeld voor extra uitleg of informatie over uw medicijnen.

Heel soms vindt de arts het beter, dat u ter controle een nacht op de ICU / CCU blijft.

Belangrijk

Voorbereiding
Omdat u narcose krijgt, is het nodig dat u nuchter bent. Dit wil zeggen dat u de avond voor de behandeling na 24:00 uur niets meer mag eten. Meer over nuchter blijven vindt u in de folder:
Nuchter blijven voor een ingreep

Na de behandeling
U mag na de cardioversie niet zelf een auto besturen. Regel dus vervoer naar huis.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de poli cardiologie.

Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur

Afdeling ICU / CCU:
0495 - 57 25 00