Sedatie tijdens onderzoek of behandeling
Preoperatieve screening
Binnenkort krijgt u een onderzoek of behandeling. Hiervoor kan sedatie nodig zijn. In deze folder vindt u informatie over sedatie, waarom dit nodig kan zijn en waar u rekening mee moet houden.
Wat is sedatie
Bij sedatie wordt via een infuusnaald een slaapmiddel toegediend en eventueel nog een pijnstiller. Het vermindert het bewustzijn. U wordt slaperig en suf. Daarom maakt u het onderzoek niet helemaal bewust mee en kunt u het beter verdragen. U bent meer ontspannen waardoor het onderzoek of behandeling makkelijker verloopt. De meeste mensen herinneren zich door de sedatie weinig tot niets van het onderzoek.
Uw toestand tijdens de sedatie kunt u beter vergelijken met slapen dan met narcose. U ademt zelfstandig en u kunt bijvoorbeeld gewoon slikken. Een gespecialiseerde anesthesie medewerker (sedatie praktijk specialist) verzorgt de sedatie. Tijdens de sedatie wordt steeds uw hartslag, zuurstofgehalte, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd.
Voorbereiding op de sedatie
Ter voorbereiding op de sedatie heeft u een afspraak voor een preoperatieve screening (gescreend) met de anesthesioloog of met de anesthesiemedewerker. Voor de preoperatieve screening hoeft u tegenwoordig in principe niet meer naar het ziekenhuis te komen. Op het afgesproken tijdstip neemt de anesthesist of anesthesiemedewerker telefonisch of online (videobellen via de BeterDichtbij-app) contact met u op om de operatie met u voor te bereiden. Alleen als het medisch gezien nodig is, wordt een fysieke afspraak in het ziekenhuis gemaakt.
Van tevoren wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen via MijnSJG: https://mijn.sjgweert.nl. Lukt het u niet om deze vragenlijst digitaal in te vullen, dan neemt de assistente 1 à 2 dagen vóór uw screeningsafspraak telefonisch contact met u op om uitleg te geven. Mocht het dan alsnog niet lukken, dan neemt zij de vragenlijst persoonlijk met u door.
Nuchter blijven
Voor de sedatie is het héél belangrijk dat u nuchter bent. U mag een aantal uren vooraf niet eten en drinken. U krijgt de folder ‘Nuchter blijven voor een ingreep’. Hierin staat hoelang u niet mag eten en drinken. Het is belangrijk dat u zich precies aan die adviezen houdt. De afgesproken medicijnen moet u wel met een slokje water innemen.
Sieraden, make-up en overige zaken
U moet uw horloge en sieraden afdoen voor de behandeling. We raden u aan deze thuis te laten. Berg uw bril of contactlenzen goed op. Een gehoorapparaat kunt u inlaten. Een gebitsprothese mag u ook inlaten. Als het nodig is wordt dit op de behandelkamer verwijderd. Verwijder make-up en nagellak. Het is belangrijk dat de medewerker tijdens de sedatie de natuurlijke kleur van de huid en nagels kan zien.
Overige aandachtpunten
- U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. Ook mag u niet zonder begeleiding naar huis, dus ook niet alleen per taxi of bus. Zorg dus dat u begeleiding heeft.
- Neem na de behandeling de rest van de dag geen belangrijke of ingrijpende beslissingen.
- Is er tussen het invullen van de vragenlijst en de behandeling of onderzoek iets veranderd in uw gezondheid of uw medicijnen? Neem dan contact op met de sedatie praktijk specialist. Bereikbaar via telefoon: 0495 – 57 29 60.
Start van de behandeling of het onderzoek
Op de behandelkamer neemt u plaats op een behandeltafel of bed. De medewerker die de sedatie verzorgt sluit u aan op de bewakingsapparatuur. Daarna krijgt u via een infuusnaald een slaapmiddel toegediend en zo nodig een pijnstiller. Daarna start de arts de behandeling of het onderzoek.
Na de sedatie
Als de behandeling of het onderzoek klaar is, stopt de toediening van het slaapmiddel. U wordt dan snel wakker en gaat naar de uitslaapkamer. Hier blijft u nog zeker 1 uur ter controle en om uit te slapen. Sommige mensen worden misselijk, dit is een bijwerking van de gebruikte medicijnen bij de sedatie.
Afhankelijk van wat de afspraken zijn met uw arts, kunt u hierna weer naar huis. We raden u aan om voor de eerste 24 uur na het onderzoek iemand te regelen die voor u kan zorgen als het nodig is.
Wanneer neemt u contact op?
Als u vragen of problemen heeft die samenhangen met de sedatie neem dan contact op. U krijgt als u naar huis gaat een brief mee waarin het telefoonnummer staat dat u kunt bellen.
Complicaties en risico’s
Door de medicijnen kan de ademhaling tijdens de sedatie vertragen. U krijgt dan extra zuurstof toegediend. Zo nodig wordt de toegediende hoeveelheid medicijnen aangepast.
Als u niet volgens de afspraak nuchter blijft, heeft u meer kans dat u tijdens de sedatie braakt en dat u voedsel in de longen krijgt. Dit heet aspiratie en is erg gevaarlijk.
Herstel
Het kan soms even duren voordat u zich helemaal fit voelt, dit is normaal. Dit kan 1 - 3 dagen duren. Uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de sedatie.
Belangrijk
Voor de sedatie is het héél belangrijk dat u nuchter bent. U mag een aantal uren vooraf niet eten en drinken. U kunt hierover meer lezen op de pagina ‘Nuchter blijven voor een ingreep’. Hierin staat hoelang u niet mag eten en drinken. Het is belangrijk dat u zich precies aan die adviezen houdt. De afgesproken medicijnen moet u wel met een slokje water innemen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de sedatie? Schrijf uw vragen op en stel ze vóór de sedatie aan uw sedatie praktijk specialist. U kunt ook contact met hem opnemen via de poli preoperatieve screening.
Maandag t/m vrijdag:
08:00 – 12:00 uur
13:00 – 17:00 uur
0495 – 57 29 60