Slijmbeursontsteking
Bursitis behandeling
Pijnpoli
Binnenkort komt u voor een behandeling van een slijmbeursontsteking naar het ziekenhuis. De behandeling bestaat uit het inspuiten van medicatie in de slijmbeurs onder plaatselijke verdoving. Deze folder kan u helpen zich goed op deze behandeling voor te bereiden.
Wat is een slijmbeurs?
Een slijmbeurs (bursa) is een met vocht gevuld zakje waarvan de wand bekleed is met een speciaal slijmvlies. Slijmbeurzen zitten vooral op plaatsen waar sprake is van wrijving en/of druk, bijvoorbeeld op een onbeschermd of uitstekend lichaamsdeel. Slijmbeurzen zitten ook op plaatsen waar een pees over een bot loopt, dit is het bindweefsel waarmee de spier aan het bot is vastgehecht. Wanneer een slijmbeurs geïrriteerd of beschadigd raakt, ontstaat een slijmbeursontsteking (bursitis).
Een slijmbeurs kan door een klap of val zodanig geïrriteerd of beschadigd worden, dat deze zich vult met vocht of bloed. Als een slijmbeurs herhaaldelijk geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand wordt dan blijvend dikker. Soms kunnen bacteriën in de slijmbeursholte binnendringen en ontstaat een ontsteking.
De voorbereiding
Medicijngebruik
De pijnspecialist heeft tijdens het polibezoek met u besproken welke medicijnen u wel en niet mag innemen voor de behandeling.
Als u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen bij diabetes gebruikt vertelt de pijnspecialist u of u hiermee wel of niet moet stoppen en hoe lang voor de behandeling u zou moeten stoppen.
De ingreep gebeurt in dagbehandeling, dat wil zeggen dat u een aantal uren in het ziekenhuis verblijft. U hoeft geen pyjama e.d. mee te brengen, of u moet dit zelf prettiger vinden om na de behandeling te dragen.
Dag van de ingreep
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het dagcentrum. Daar krijgt u een operatiehemd aan en wordt u, als u aan de beurt bent, met het bed naar de operatiekamer gebracht.
Voor de behandeling
- Doe sieraden, zoals een horloge, ringen of armband af.
- Doe piercings uit.
- Draag geen make-up of nagellak.
- Draag geen kunstnagels (uitgezonderd professioneel aangebrachte nagels).
- Gebruik geen crème op de huid. De stickers van de bewakingsapparatuur bij de anesthesie zijn dan niet goed te bevestigen.
- Uw bril, lenzen en gebitsprothese blijven op het dagcentrum. In overleg met de pijnspecialist kan hiervan afgeweken worden.
- Een hoorapparaat kan het beste inblijven, zodat u ons op de behandelafdeling kunt verstaan.
De behandeling
Om steriel te kunnen werken gebeurt het inspuiten van de medicatie in de slijmbeurs op de operatiekamer. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op het operatiebed.
De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving van de huid. Algehele narcose is niet mogelijk omdat de arts tijdens de ingreep met u moet kunnen praten over wat u wel en niet voelt.
De huid wordt ontsmet en verdoofd. De plaatsbepaling van de naald is belangrijk. De naald wordt onder begeleiding van röntgen bij de slijmbeurs geplaatst.
Daarna wordt contrastvloeistof ingespoten, deze kleurt donker op het röntgenbeeld; daarmee kan de arts zien of de naald in de slijmbeurs zit. Is dit het geval, dan wordt de medicatie ingespoten. Daarna wordt de naald verwijderd en wordt er een pleister geplakt.
Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Van hieruit wordt u teruggebracht naar het dagcentrum. Als de controles goed zijn en u zich goed voelt, geeft de verpleegkundige aan dat u weer naar huis mag. Houdt rekening met een totale opnameduur van 3 - 4 uur.
Na de behandeling
U mag na de behandeling geen motorvoertuigen besturen en niet fietsen tot de volgende ochtend. U moet onder begeleiding van een volwassen persoon naar huis worden gebracht. Deze persoon moet in staat zijn u te helpen of voor u hulp in te roepen als het nodig is.
Na de behandeling mag u alles gewoon weer doen. Ook mag u gewoon weer onder de douche of in bad. Gebruik bij pijn zo nodig uw eigen pijnstillers of neem paracetamol tot maximaal 4 x daags 2 tabletten van 500 mg.
De pleister mag dezelfde avond nog verwijderd worden.
Mogelijke bijwerkingen / complicaties
Mogelijke bijwerking van de ingespoten medicijnen:
- Blozen / opvliegers. Dit kan meerdere dagen aanhouden.
- Voorbijgaande hoge bloedsuikers (hyperglycemie) bij diabetici.
- Een ontsteking op de plaats waar de naald geplaatst werd.
De nacontrole
U maakt een controle afspraak op de pijnpoli voor over 6 - 8 weken na de behandeling. U kunt dan het resultaat van de behandeling bespreken met de pijnverpleegkundige of pijnspecialist. Afhankelijk van het resultaat van uw behandeling wordt verdere behandeling afgesproken.
Route:
1E
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op het dagcentrum.
Belangrijk
Na de ingreep
U mag na de ingreep geen voertuig besturen en onder begeleiding van een volwassen persoon naar huis worden gebracht. Deze persoon moet in staat zijn u te helpen of voor u hulp in te roepen als het nodig is.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de pijnpoli.
Pijnpoli:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 – 12:00 uur
13:00 – 17:00 uur
0495 – 57 29 60