Behandeling met Qutenza® huidpleister
Pijnpoli
Op de pijnpoli heeft uw arts met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een Qutenza® huidpleister. In deze folder vindt u informatie over de behandeling.
De huidpleister wordt gebruikt bij perifere neuropatische pijn. Dit wil zeggen dat de pijn ontstaat en in stand wordt gehouden door het zenuwstelsel (neuropatisch). De pijn bevindt zich aan de buitenzijde van het lichaam (perifeer). Bijvoorbeeld een litteken of letsel dat pijn doet of uitstralingspijn geeft, zenuwpijn na een amputatie, neurologische ziekten zoals multiple sclerose of na een beroerte, herpes zoster (gordelroos) en zenuwpijn door medicijnen die als bijwerking zenuwen beschadigen zoals chemotherapie bij kanker.
De Qutenza® huidpleister kan in combinatie met pijnstillende medicatie gebruikt worden. U hoeft tijdens uw behandeling met de huidpleister andere pijnstillende medicijnen dus niet te stoppen
Hoe werkt de Qutenza® huidpleister?
In de huidpleister zit een hoge concentratie Capsaïcine verwerkt. Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Capsaïcine wordt via de pleister door de huid heen opgenomen. Het activeert bepaalde pijnprikkelontvangers (nociceptoren) in de huid die zich dan terugtrekken, waardoor 3 maanden geen pijnprikkels meer worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Hierdoor voelt u minder pijn.
Na 3 maanden hebben de nociceptoren zich weer hersteld, waardoor de pijn terug kan komen. Wanneer u tijdens deze 3 maanden duidelijk minder pijn heeft kan de behandeling herhaald worden.
De huidpleister mag NIET gebruikt worden als u:
- Bekend bent met een hoge bloeddruk die niet goed onder controle is.
- Kort geleden een hartinfarct heeft gehad.
- Zichtbare huidbeschadiging heeft op de plaats van de pijn.
- De pijn op het gezicht, boven de haarlijn of in de buurt van de slijmvliezen voelt.
Voorafgaand aan de behandeling
De datum en het tijdstip van de behandeling wordt met u afgesproken door de pijnverpleegkundige. Houdt er rekening mee dat de behandeling ongeveer 2 uur kan duren.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, neem dan contact op met de pijnpoli. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
Allergieën
Bent u ergens allergisch voor, bijvoorbeeld voor latex, pleisters of huidontsmettingsmiddelen en u heeft dit nog niet doorgegeven tijdens het intakegesprek, waarschuw ons dan.
Nuchter zijn
U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn.
De behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de pijnpoli.
- U mag geen sieraden, piercings, nagellak, make-up dragen. Gebruik geen bodylotion.
- Neem voor de behandeling 2 tabletten van 500 mgr paracetamol in.
- Het te behandelen gebied mag niet geschoren worden. Wel mogen haartjes weggeknipt worden.
- Zorg dat u gemakkelijk zittende kleding draagt zodat het te behandelen gebied goed bereikbaar is.
De pijnverpleegkundige legt in het kort uit wat er gaat gebeuren en vraagt hoeveel pijn u op dat moment heeft. U verwijdert de kleding op het gebied waar de pleister komt. De huid wordt gecontroleerd op beschadiging. Om zo precies mogelijk het gebied te kunnen bepalen waar de pleister komt de zitten, zal de pijnspecialist in overleg met u dit gebied aftekenen.
De Qutenza® huidpleister wordt op maat geknipt en op het afgetekende gebied gelegd. Omdat de pleister zelf niet plakt, komt er folie of een verband overheen. De tijd dat de pleister moet blijven zitten is afhankelijk van de plaats waar hij geplakt zit. Als deze tijd voorbij is verwijdert de pijnverpleegkundige het verband of de folie. De pleister wordt verwijderd en u krijgt 1 minuut een reinigende en tevens verkoelende gel op de behandelde plek. De huid wordt schoongemaakt met water en zeep, gedroogd en als u dat wenst, nagekoeld met een koude pakking.
Tijdens de behandeling kunt u irritatie van de huid ervaren. Dit kan vervelend aanvoelen, maar is geen ongewone reactie.
Na de behandeling
Na de behandeling kan de huid rood zijn, branderig en pijnlijk aanvoelen. Dit gevoel kan tot enkele dagen na de behandeling aanhouden. Het behandelde gebied kan extra gevoelig zijn voor warmte of druk.
U mag thuis paracetamol innemen tegen de pijn. Lees goed de voorschriften op de verpakking van de paracetamol.
Zorg dat u een koude pakking in huis heeft om eventueel te koelen. Zo kunt u zelf voor verlichting van de pijnklachten zorgen (uitleg over het koelen krijgt u van de verpleegkundige).
U mag na de behandeling niet zelfstandig naar huis gaan. Zorg dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.
De werking van de Qutenza® huidpleister
De Qutenza® huidpleister werkt gemiddeld binnen 7 - 14 dagen. Het is ook mogelijk dat de pijnklachten eerder wegtrekken. De pijnvermindering kan tot 3 maanden duren.
De pijnverpleegkundige belt u 1 week na de behandeling op om te vragen hoe het met uw pijnklachten gaat. Na 4 weken belt ze u nogmaals.
Heeft u tussendoor vragen, neem dan zelf, telefonisch contact op met de pijnverpleegkundige.
Bijwerkingen Qutenza® huidpleister
Ondanks dat de behandeling met de Qutenza® huidpleister zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat altijd kans op geringe bijwerkingen.
Deze bijwerkingen kunnen zijn:
Een branderig gevoel, pijn, roodheid van de huid en jeuk op de behandelde plek. Deze klachten gaan vanzelf weer over en zijn meestal licht tot matig.
Route
0E
Op de dag van de behandeling meldt u zich op de afgesproken tijd bij de pijnpoli.
Belangrijk
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, neem dan contact op met de pijnpoli. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
Allergieën
Bent u ergens allergisch voor, bijvoorbeeld voor latex, pleisters of huidontsmettingsmiddelen en u heeft dit nog niet doorgegeven tijdens het intakegesprek, waarschuw ons dan.
Na de ingreep
U mag na de behandeling niet zelfstandig naar huis gaan. Zorg dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de pijnpoli.
Pijnpoli:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 – 12:00 uur
13:00 – 17:00 uur
0495 – 57 29 60