PDF
Stel PDF samen

Pijnbehandeling op de POK

Poliklinische behandelkamer

Pijnpoli

U hebt met uw pijnspecialist afgesproken dat u in aanmerking komt voor een pijnbehandeling via de poliklinische behandelkamer (POK). De arts heeft u informatie gegeven over de behandeling. Deze folder kan u helpen zich voor te bereiden op de behandeling.

Heeft u eerder aangegeven dat u onze berichtgeving digitaal via de e-mail wil ontvangen? Dan ontvangt u één dag voor uw ingreep rond 05:00 uur een e-mail met het precieze tijdstip dat u in ons ziekenhuis moet zijn. Ook vindt u dit tijdstip één werkdag voor uw ingreep in MijnSJG.

Als uw ingreep op maandag plaatsvindt, ziet u deze op vrijdag in MijnSJG staan. Heeft u aangegeven dat u geen digitale berichtgeving wil ontvangen? Neem dan 1 werkdag voor de ingreep tussen 09:00 - 11:00 uur telefonisch contact op met het planbureau voor het tijdstip, telefoon: 0495 - 57 23 01. Ook voor vragen over de behandeldatum, kunt u tijdens kantooruren bij het planbureau terecht.

De voorbereiding

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Doe gemakkelijke, loszittende kleding aan.
  • Doe uw sieraden in het gebied waar u behandeld wordt af.
  • Meldt u bij binnenkomst in het ziekenhuis aan via de aanmeldzuil in de centrale hal. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de POK. Een medewerker van de POK roept u binnen. 
  • De behandeling is poliklinisch. Dat wil zeggen dat u na de behandeling snel naar huis mag. U wordt niet opgenomen op het dagcentrum.
  • Houdt er rekening mee dat u na de behandeling niet zelf aan het verkeer mag deelnemen. Neem iemand mee naar het ziekenhuis om u naar huis te brengen. Deze persoon kan tijdens de behandeling in de wachtkamer van de POK op u wachten. 
  • Als u (mogelijk) zwanger bent, meldt dit dan bij uw eerste bezoek aan de pijnpoli. Tijdens de behandeling wordt (mogelijk) gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Medicijngebruik

De pijnspecialist heeft tijdens het polikliniekbezoek met u besproken welke medicatie u wel of niet mag innemen voor de behandeling. Gebruikt u bloedverdunners of medicatie voor diabetes (suikerziekte), dan vertelt de pijnspecialist of u hiermee wel of niet moet stoppen en hoe lang voor de behandeling u zou moeten stoppen.

De behandeling

  • De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. U blijft dus wakker en krijgt geen roesje. De pijnspecialist legt uit wat hij doet.
  • Een behandeling duurt meestal niet langer dan 20 minuten.

Na de behandeling dient u nog 10 - 15 minuten plaats te nemen in de wachtkamer. Hier wordt u geobserveerd door een medewerker van de OK. Als u zich goed voelt, mag u naar huis met uw begeleider.

Napijn

30% van de mensen heeft na de behandeling napijn. Deze napijn kan dagen tot weken duren, maar verdwijnt bijna altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bv. paracetamol).

Resultaat

Pas na 6 - 8 weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. Halvering van de pijn wordt als positief gezien.

Het is mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten merkt (soms meteen na de behandeling, soms na enkele weken).

Ga door met uw pijnmedicatie. Bouw pas af als u duidelijk minder pijn heeft.

Naar huis

  • Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ’s avonds of de volgende dag eraf halen.
  • Na de behandeling mag u die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.
  • De dag van de behandeling mag u geen inspannende activiteiten doen. Houdt rust. De dag na de behandeling mag u weer alles doen.

Trombosedienst

In overleg met de trombosedienst wordt bepaald wanneer u weer mag beginnen met de antistollingsmiddelen (bloedverdunners, Sintrom (Acenoumarol) of Marcoumar, hiervoor is controle bij de trombosedienst nodig).

Controle

U krijgt een afspraak thuisgestuurd voor een (telefonische) controle na ongeveer 6 - 8 weken op de pijnpoli. U kunt dan het resultaat van de behandeling bespreken met de pijnspecialist of de pijnverpleegkundige. Ook wordt met u een eventuele vervolgbehandeling besproken.

Route 

2B

U meldt zich op de afgesproken tijd bij het secretariaat van de poliklinische operatiekamer (POK).

Belangrijk

Houdt er rekening mee dat u na de behandeling niet zelf aan het verkeer mag deelnemen. Neem iemand mee naar het ziekenhuis om u naar huis te brengen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de pijnpoli. 

Pijnpoli:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 – 12:00 uur
13:00 – 17:00 uur
0495 – 57 29 60