PDF
Stel PDF samen

Veiligezorg®

'Een veilige omgeving, voor iedereen'  

Een ziekenhuis hoort een veilige plek te zijn, voor iedereen. Of u nu patiënt, (begeleider van een) bezoeker of medewerker bent. De praktijk is helaas anders: 80% van de artsen en verpleegkundigen in de Nederlandse ziekenhuizen wordt wel eens geconfronteerd met agressie. Daarom heeft dit ziekenhuis een beleid om de veiligheid te behouden en te vergroten. Wij maken hierbij gebruik van Veiligezorg®.

In Veiligezorg® werken ziekenhuizen, gemeenten, politie en justitie samen om agressie terug te dringen. Ook het voorkomen van agressie is een belangrijk doel.

Wat houdt Veiligezorg® in?

Als iemand zich in ons ziekenhuis misdraagt, wordt diegene aangesproken op dat gedrag. Als dit geen effect heeft, krijgt de persoon een officiële waarschuwing of mogelijk zelfs een (tijdelijke) toegangsontzegging. Indien nodig komt de politie erbij of wordt er aangifte gedaan.

Ieder agressie-incident wordt vastgelegd in het Ziekenhuis Incident Registratiesysteem (ZIR). Hierin worden ook de gegevens van de veroorzaker geregistreerd. Het ZIR helpt bovendien om inzicht te krijgen in de manier waarop dit ziekenhuis agressie verder kan aanpakken en voorkomen. De punten op een rij:

  • Dit ziekenhuis moet een veilige omgeving zijn voor patiënten, (begeleiders van) bezoekers en  medewerkers.
  • Om agressie zoveel mogelijk te voorkomen, werken wij volgens Veiligezorg®.
  • Mensen die zich agressief gedragen, worden eerst aangesproken op hun gedrag.
  • Bij verbaal geweld volgt tevens een registratie in het ZIR.
  • Bij bedreiging, discriminatie en/of  handtastelijk­heden volgt een registratie in het ZIR, een officiële waarschuwing en aangifte.
  • Bij fysiek geweld (zoals slaan of schoppen) of wapengebruik volgt een (tijdelijk) ziekenhuis­verbod en na aangifte een boete, dagvaarding.

Samen

In het ziekenhuis gaat het in de eerste plaats om de zorg. Patiënten goed en snel helpen kan alleen als iedereen daaraan meewerkt en zich conform de huis- en gedragsregels gedraagt.

Een veilige werkomgeving maak je samen. Dit kan alleen met úw hulp.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling receptie & beveiliging in de centrale hal:
0495 - 57 21 00