Gids en rustpunt bij darmkanker

1 april 2016

Casemanagers Gita Ruijters en Ellen Cuijpers van SJG Weert

Wanneer je leven door darmkanker op z’n kop wordt gezet, is het prettig als een professional in het ziekenhuis je begrijpt en je de weg wijst in de medische molen. In SJG Weert vervullen de gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen Gita Ruijters en Ellen Cuijpers die rol als casemanager. Een vast aanspreekpunt en een baken van rust voor patiënten met dikke darmen endeldarmkanker.

“Een enorme shock”. Zo vat Christine Janssen (54) dat moment in september samen toen ze hoorde dat ze darmkanker had. “Ik dacht: dit kan niet waar zijn, dit overkomt toch alleen anderen? Er zat al een tijdje bloed bij de ontlasting, maar op een beetje buikpijn na had ik nergens last van. Als je dan zo’n uitslag krijgt, staat de wereld even stil en komen er allerlei emoties en vragen los. Leef ik nog wel over een half jaar? Hoe vertel ik het mijn familie en vrienden? En hoe moet het met mijn werk? Geloof me: die eerste weken heb ik heel veel wakker gelegen.”

Inmiddels is het een half jaar later en beseft Christine dat ze “een ongelooflijke bofkont” is geweest. Ze bleef sterk en positief. En minstens zo belangrijk: ze waser op tijd bij. De tumor in haar endeldarm bleek niet uitgezaaid en na een geslaagde operatie in SJG Weert was er geen chemo, bestraling en stoma nodig. Vier weken na de ingreep ging ze weer aan het werk. Vol lof praat de Weertse over Gita Ruijters en Ellen Cuijpers, de gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen die in het hele traject als vaste contactpersonen en zorgcoördinators aan haar zijde stonden. “Ik zeg gewoon hoe het is. Gita en Ellen zijn schatten. Ze voelden feilloos aan waar ik mee zat, stelden mij en het thuisfront gerust en bereidden me voor op wat er allemaal komen ging. Heel persoonlijk en laagdrempelig. Ik hoefde maar te bellen en ik kreeg antwoord. Bijzonder fijn.”

“Dit kan niet waar zijn, dit overkomt toch alleen anderen?”

Spil in de zorg
De twee casemanagers vormen in SJG Weert de spil in de zorg voor mensen met kanker aan de dikke darm of endeldarm. In dit zorgpad zijn alle stappen en afspraken vastgelegd en op elkaar afgestemd; vanaf het eerste bezoek aan het ziekenhuis tot en met de laatste controle vijf jaar later. “Wij zien er op toe dat alle processen lopen zoals ze moeten lopen. Dat er niks over het hoofd wordt gezien in de zorg, dat de patiënt zich gehoord en begrepen voelt, niet onnodig hoeft te wachten en antwoord krijgt op al zijn vragen”, vertelt Gita. Haar collega Ellen vult aan: “Nadat de patiënt een slechte uitslag heeft gekregen, vangen wij hem of haar als eerste op. Goed luisteren, daar draait het om. We proberen mensen op hun gemak te stellen en geven hen de ruimte om hun verdriet te delen. Vervolgens maken we een afspraak voor een vervolggesprek waarin we uitleggen hoe het traject er uitziet en hoe wij als casemanagers daarin ondersteunen. Verder doen we een psychosociale intake, de zogeheten lastmeter. Afhankelijk van de score kan het nodig zijn om bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker in te schakelen voor extra begeleiding en ondersteuning.

De vragen en klachten van patiënten zijn heel divers. Denk aan pijnklachten of problemen met de ontlasting. Maar ook: wanneer mag ik weer beginnen met werken? En is mijn ziekte erfelijk? In het verleden werd de patiënt nog wel eens vanuit verschillende kanten overladen met informatie en bleef hij thuis met vragen zitten. Nu gebeurt dat niet meer. Patiënten kunnen al hun vragen aan ons stellen. Als wij het antwoord zelf niet weten, zoeken we hetvoor hen uit.”

“We proberen mensen op hun gemak te stellen en geven hen de ruimte om hun verdriet te delen.”

Gouden randje
Ook als het om darmkanker gaat, laat SJG Weert niets aan het toeval over. Er staat exact op papier wat er voor de patiënt moet gebeuren. Een duidelijke handleiding voor alle specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen die bij de diagnose, het onderzoek, de behandeling en de controle/nazorg betrokken zijn. In een multidisciplinair overleg bespreken zij wekelijks per patiënt wat de beste behandeling is. Het zorgpad voor darmkanker blijft voortdurend in ontwikkeling. Waar nodig wordt het aangepast aan de nieuwste eisen en medische inzichten. Ook hierin spelen de casemanagers een prominente rol. Professionals met persoonlijke aandacht die begrijpen wat een patiënt met kanker voelt en nodig heeft. Of zoals Christine Janssen het verwoordt: “Het zijn mensen met een gouden randje.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 1  •  april 2016  •  pag. 3

Gids en rustpunt bij darmkanker