Weerter longarts start antirookcampagne onder jongeren

12 mei 2023

Linda van Eijsden is een dokter met een missie. De longarts van SJG Weert wil zoveel mogelijk jongeren in deze regio van het roken afhouden. Vanaf dit voorjaar gaat zij basisschoolleerlingen voorlichten over de gezondheidsrisico’s van tabak en aanverwante verleidingen. Zoals vapen, het gebruik van elektronische sigaretten. “Erg populair onder de jeugd, maar veel minder onschuldig dan het lijkt.”

Op haar longspreekuur in SJG Weert wordt Linda van Eijsden dagelijks geconfronteerd met de ernstige gevolgen van roken. “Als ik mensen met longkanker, COPD of longfibrose vraag of ze opnieuw zouden gaan roken wanneer ze hun leven mochten overdoen, hoor ik nooit iemand ‘ja’ zeggen. Integendeel. Het enige wat ik dan hoor is: ‘Ik zou er nooit meer mee beginnen’. Dat is toch wel schrijnend als je erover nadenkt.”

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, wil de Weerter longarts kinderen bewust maken van de gevaren van roken. Als pilot start zij in mei met een voorlichtingsbijeenkomst voor leerlingen van basisschool Aan de Bron in Weert en de Schrank in Ospel. Na een evaluatie zullen eventueel meerdere sessies volgen, zo is de bedoeling. “Ik ga niet naar de basisscholen toe, de kinderen komen naar het ziekenhuis. Dat maakt toch net even wat meer indruk. In dit kader denk ik er ook over na om ervaringsdeskundigen aan het woord te laten: patiënten die ziek zijn geworden als gevolg van roken en die het leuk vinden om hieraan mee te werken.”

De gevaren van vapen
Goede voorlichting aan jongeren is letterlijk van levensbelang. De cijfers van het Trimbos Instituut zijn verontrustend. In Nederland sterven jaarlijks ruim 19.000 mensen aan een ziekte die door roken is veroorzaakt. Van de scholieren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar heeft 17 procent wel eens gerookt. Verder blijkt de e-sigaret - vapers - voor veel jongeren een opstapje om later gewone tabakssigaretten te gaan roken. “Dat vapen, het inhaleren van damp, wordt steeds populairder en is een groot probleem”, stelt Linda. “Het wordt in de markt gezet als een trendy product dat in allerlei kleuren en smaakjes verkrijgbaar is. Het lijkt onschuldig, maar dat is het allerminst. In de damp die bij het inhaleren vrijkomt, zitten verslavende en kankerverwekkende stoffen. Verder kan het leiden tot irritatie en beschadigingen aan de luchtwegen, een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en acute benauwdheidsklachten. Alle reden dus om hier niet mee te beginnen.” Hetzelfde geldt voor het roken van een waterpijp. Vaak wordt dit als een onschuldige activiteit gezien, maar hierbij komende dezelfde schadelijke stoffen vrij als bij het roken van gewone sigaretten.

Alleen maar nadelen
Met haar initiatief sluit Linda van Eijsden naadloos aan bij deze tijd waarin de aandacht zich steeds meer richt op ziektepreventie en gezond leven. “Roken heeft alleen maar nadelen. Het is verslavend, je wordt er ernstig ziek van, het veroudert je huid, is slecht voor tanden en het kost hartstikke veel geld. Daarbij is het ook helemaal niet stoer om te roken. Sterker nog: het stinkt. Dat zal ik straks ook tegen de leerlingen in de klas zeggen. ‘Niemand wil met jou zoenen als jij naar een asbak ruikt’.”


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2023 - nummer 1 - pagina 15

Weerter longarts start antirookcampagne onder jongeren
Longarts Linda van Eijsden: “Goede voorlichting is letterlijk van levensbelang".