Waarom je niet te lang op de wc moet zitten

8 april 2024

Of het nu komt door ontlasting die moeilijk op gang komt, of door de afleiding van een smartphone: veel mensen brengen aardig wat tijd door op het toilet. Niet verstandig, zegt chirurg Deborah van Dijk. ‘Je vergroot hiermee de kans op aambeien’.

‘In feite heeft iedereen aambeien. Het zijn een soort kussentjes aan de binnenkant van de anus, die ervoor zorgen dat er geen ontlasting lekt’, vertelt de chirurg. ‘Als je lang op wc zit, verhoogt de druk rond de anus. Dat kan uiteindelijk zorgen voor het uitzakken van inwendige aambeien, waardoor ze naar buiten komen.’

Aambei behandelen
Uitwendige aambeien kunnen erg pijnlijk zijn. ‘We zien vaak dat mensen er uit schaamte lang mee rondlopen. Heel vaak trekken aambeien vanzelf weer weg, maar trek aan de bel als dat niet zo is.’ Ook uitstellen van je toiletbezoek kan aambeien of scheurtjes veroorzaken, doordat de ontlasting dan harder wordt.

Het advies van van Dijk: drink voldoende, ga naar het toilet zo gauw je moet en blijf het liefst maximaal enkele minuten zitten. Mocht je toch aambeien krijgen die aanhouden, stap dan naar de huisarts. Weet dat het voor een dokter geen rare kwaal is en het vaak heel snel verholpen is. Soms is het geven van advies zelfs voldoende, soms is er een kleine ingreep voor nodig.”

Proctologie
Op de polikliniek chirurgie van SJG Weert is een gespecialiseerd proctologiespreekuur. Proctologie is een specialisatie binnen chirurgie, die gericht is op de behandeling van anale problematiek. Het spreekuur is erop gericht mensen laagdrempelig en snel te helpen.

Waarom je niet te lang op de wc moet zitten